Международният наказателен съд: Действията на Великобритания в Ирак са военни престъпления

Международният наказателен съд: Действията на Великобритания в Ирак са военни престъпления
http://www.independent.co.uk/
A A+ A++ A

Действията на британските военнослужещи в Ирак могат да влязат в определението военни престъпления. Това се казва в публикуван днес годишен доклад на главния прокурор от Международния наказателен съд (МНС) Фату Бенсуда.

В документа се посочва, че жертвите на предполагаемите престъпления са 1390 човека - от тях 319 са били незаконно убити от британски военнослужещи, а 1071 човека са станали жертва на малтретиране.

Предполагаемите престъпления включват „мъчения и други забранени методи на въздействие, както и изнасилвания и други форми на сексуално насилие“, които са били извършвани във „военни затвори и други учреждения под контрола на британските военнослужещи в южните части на Ирак“ през периода 2003-2008 година.

В доклада се подчертава също, че Ирак не представлява държава членка на МНС. Според разпоредбите на Римския статут (документът, на който се основава дейността на съда – бел. ред.) под юрисдикцията на съда попадат престъпления на територията на държави, които не са членки на МНС, но са извършени от граждани на страни от съда.

Великобритания подписва Римския статут на 4 октомври 2001 г. и той обхваща дейности в държавата или на нейни граждани от 1 юли 2002 г.

В дадения случай става въпрос за предварително изучаване на ситуация – процес, при който се събира информация, за да се установи дали съществуват основания за начало на разследване. На този етап прокуратурата няма право да повдига обвинения по отношение на конкретни лица, а само да определи дали има достатъчно основания да предаде дело за разглеждане от съдиите на МНС.

В случай на взимане на положително решение събраната информация от прокуратурата се предава на предварителното производство, което може да постави началото на разследването, или да се откаже от такова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници