Изненадващо забавяне на потребителската инфлация във Великобритания за октомври

Изненадващо забавяне на потребителската инфлация във Великобритания за октомври
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Потребителската инфлация във Великобритания се забави изненадващо през октомври, въпреки че в същото време цените на изхода на предприятията нараснаха с най-солидно темпо от повече от четири години насам, показват данни на британската официална статистика ONS, цитирани от БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през октомври с 0,1% на месечна база при очаквания за растеж с 0,3% и след повишение с 0,2% през септември. На годишна база инфлацията във Великобритания нарасна с 0,9% (спрямо октомври 2015-а) след растеж с 1% през септември и прогноза за ускоряване на растежа до 1,1 на сто.

Според ONS, по-слабият растеж на цените на дрехи, обувни принадлежности и някои други спрямо година по-рано са в основата на това изненадващо забавяне на инфлацията през октомври.

Основната годишна инфлация (без цените на храни и енергия) нарасна с едва 1,2% след растеж с 1,5% през септември и очаквания за повишение с 1,4 на сто. Именно тези данни се следят от АЦБ като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания и те сякаш не потвърждават очакванията за рязко ускоряване на инфлацията като реакция на солидната обезценка на британската лира в резултат на изненадващото решение на британците да гласуват за напускане на ЕС.

В същото време обаче, британската статистика оповести данни, показващи рязко нарастване на цените на изхода на предприятията, дължащо се на повишаващите се цени на суровините и материали и на обезценката на лирата стерлинг след гласуването за Брекзит.

През октомври индексът на цените на производител (PPI) на изхода на британските предприятия се повиши с 0,6% спрямо септември, когато нарасна с 0,3%, като на годишна база беше отчетен солиден растеж от цели 2,1% след повишение с 1,3% месец по-рано при очаквания за по-умерен скок на цените с 1,7 на сто. Това представлява най-солиден годишен ръст на производствените цени на изхода на предприятията от април 2012-а година насам.

Повишение с цели 4,6% на месечна база отбеляза индексът на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия (най-солиден месечен ръст в историята) при очаквания за повишение с 2,1% и след растеж с едва 0,1% през септември. На годишна база цените на входа на предприятията нараснаха драматично с 12,2% след повишение със 7,3% месец по-рано и прогноза за скок с 8,8 на сто. Скокът на производствените цени на входа на предприятията с 12,2 на сто е най-солидния от ноември 2011-а година.

Основна причина за рязкото повишение на производствените цени е обезценката на британската лира на тегловна база през октомври с 18,5% спрямо година по-рано. В същото време цените на вносните материали нарастват на годишна база с цели 14,1% след повишение с 8,8% през септември, а близо две трети от британските фирми са вносители на суровини и материали, отбеляза ONS.

Ускореният растеж на цените на едро все още не е довел до значимо повишение на цените за крайния потребител, въпреки че редица членове на Английската централна банка очакват нарастване на потребителската инфлация, тъй като ценовият натиск, пред който са изправени компаниите ще се отрази и върху цялостната британска икономика.

Днешните по-слаби от прогнозите данни за потребителската инфлация през октомври оказват известно негативно влияние върху британската валута. Паундът се понижава с 0,57% към тридневно дъно от 1,2393 долара, като в същото време еврото поскъпва с цели 1,05% към тридневен връх от 0,8706 паунда.

#Великобритания #инфлация #CPI #PPI

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници