Барак Обама е разтревожен от победата на Доналд Тръмп

Барак Обама е разтревожен от победата на Доналд Тръмп
БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама даде пресконференция в Белия дом преди последното си посещение в Европа, където той ще посети Гърция и Германия в опит да успокои съюзниците на САЩ след шока от избирането на Доналд Тръмп за президент, пише БГНЕС.

На въпрос дали е разтревожен от този избор, той отговори, че да, разбира се, той е обезпокоен за бъдещото управление на страната от Доналд Тръмп. „Дали съм разтревожен? Абсолютно, разбира се, че съм. Ние имаме разногласия по един куп въпроси“, каза той. Според Обама, обаче, Тръмп не е идеолог, а прагматик. „Не мисля, че той е идеолог. Мисля, че в крайна сметка, той е прагматичен. И това може да му бъде полезно, ако има добри личности около себе си и ако знае точно, накъде отива“, каза Обама, който се срещна с Тръмп след избирането му. Той заяви, че новоизбраният държавен глава е за силно НАТО.

Едно от посланията, които ще мога да направя /към Тпъмп/ е по отношение на НАТО и трансатлантическия алианс, увери той. Тези съюзи са добри не само за Европа, те са добри и за САЩ, счита той.

Що се отнася до тревогите на съюзниците на САЩ за ориентацията на американската дипломация при следващата администрация, Обама подчерта „огромната приемственост“ във външната политика на Америка, „която ни прави необходима нация, когато става въпрос за поддържане на международния ред и световен просперитет“.

Обама каза, че е призовал своя наследник на държавническия пост Доналд Тръмп да „подаде ръка“ на американците, които се чувстват разочаровани и разтревожени след неговата изненадваща победа. „Казах му, както го заявих и публично, че имайки предвид горчивината и яростта на тази предизборна кампания, наистина е важно да се опита да изпрати някои сигнали за единство. Да протегне ръка на малцинствата, на жените и на другите, които може да са обезпокоени заради тона на кампанията“, каза Обама и добави, че според него това, е нещо, което неговият наследник на поста ще поиска да направи. „Наблегнах пред него, че при избори като тези, които бяха толкова оспорвани, които толкова разделиха хората, жестовете имат значение“, каза той за срещата, която двамата проведоха в Белия дом в четвъртък.

Тогава той определи тази среща като отлична, но според много медии после е изразил учудване от липсата на подготовка от страна на Тръмп. По време на тази среща той го е посъветвал да подаде ръка и на групите хора, които може би не са го подкрепили на изборите, да покаже интерес към техните проблеми и тревоги, защото това би определило тона и би му помогнало да постигне напредък след встъпването си в длъжност. След изненадващата загуба на Хилари Клинтън Обама призова демократите „за де борят, да се показват навсякъде в цяла Америка“. „Едно от нещата, с които младите демократи трябва да са наясно, е че предвид разпределението на населението в страната, ние трябва да се борим навсякъде, трябва да се показваме навсякъде, трябва да работим на базисно ниво“, обясни Обама.

Той припомни неуспешната кампания на демократа Джон Кери през 2004 г. срещу Джордж Буш. „Две години по-късно, демократите спечелиха Конгреса, а четири години по-късно, аз бях президент на САЩ. Нещата могат да се променят доста бързо, но промяната не става автоматично. Те се променят, защото се работи за това“, подчерта той. Барак Обама отговори на въпрос за затвора в Гуантанамо, като каза, че съжалява, че не е бил в състояние да затвори това проклето нещо, както е обещал при избирането си за президент. „Не успях да затворя това проклето нещо заради ограниченията, които ни бяха наложени. Но също така е вярно, че намалихме много броя на затворниците и вече там има под 100 души“, защити се той. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници