Кунева: Крайно време е гласът на хората да се чува, не да се купува

Кунева: Крайно време е гласът на хората да се чува, не да се купува
„1.2 милиона души са „мъртвите души" по време на последните избори и това е стряскащо”, коментира Кунева. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

България е в една изключително лоша, самостоятелна категория и не може да се сравни с нито една друга страна в света по купуването на гласове, заяви председателят на „България на гражданите” Меглена Кунева.

„Слагаме начало на консултации, разговори и обсъждания за следващите избори. Когато и да са те, изборите трябва да бъдат организирани и проведени така, че да сме сигурни, че нашият глас не се купува”, каза Кунева по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА, на тема: „За честни избори – промени в изборното законодателство”.

Как може да стане това – имаме достатъчно поводи, за да отделим спорното от безспорното. Безспорно е, че последните избори бяха свързани с най-много фалшификации, подчерта Кунева, цитирана от КРОСС.

„България е в една изключително лоша, самостоятелна категория и не може да се сравни с нито една друга страна в света по купуването на гласове”, обясни още първият  български еврокомисар.

По думите й отговорността за провеждането на изборите се носи от правителството.

„Ние обаче няма да стоим настрани и да гледаме, ще упражняваме натиск, граждански, за да постигнем резултат”, каза още Кунева.

Като приоритети тя посочи, че първото и най-важното е да се изчистят от „мъртви души” избирателните списъци.

„1.2 милиона души са „мъртвите души" по време на последните избори и това е стряскащо”, коментира Кунева, цитирана от Дарик, като поясни, че това поставя под въпрос легитимността на избраните.

Като втори приоритет Меглена Кунева заяви, че това е електронното гласуване.

„България на гражданите” е за електронното гласуване, защото то гарантира добри и качествени избори.

Третото, за което ще настоява сдружението, това е професионална Централна избирателна комисия (ЦИК), а не политически доминирана и украсена.

„Крайно време е гласът на хората да се чува, а не да се купува. Ако се купува, няма да се чува”, категорична бе Меглена Кунева.

#Меглена Кунева #България на гражданите #избори #мъртви души #глас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино