Медиците в САЩ: Алкохолиците и наркозависимите са част от криза на обществото

Медиците в САЩ: Алкохолиците и наркозависимите са част от криза на обществото
www.actozen.com
A A+ A++ A

Алкохолизмът и употребата на наркотици представляват здравна обществена криза в САЩ и пристрастяването не трябва повече да се отдава на „недостатъци в характера” на човека, заключават водещи американски здравни специалисти.

За пръв път главният хирург Вивек Мърти оповести доклад за злоупотребата с наркотици и алкохол „Да се изправим пред пристрастяванията в Америка: доклад на главния хирург за алкохола, наркотиците и здравето”, пише БГНЕС.

В доклада се казва, че трябва да се помогне на хората да разберат, че пристрастяването не е заради слабости в характера, а е хронично заболяване, към което трябва да се подходи със същите умения и съчувствие, с които се третират сърдечно-съдовите болести, диабетът и ракът.

Около 21 милиона американци се борят с пристрастяване към определени вещества, което е повече от броя на болните от рак.

Само един от 10 пристрастени обаче, получава помощ.

Над 66 милиона души са признали миналия месец, че пият – близо една четвърт от възрастното население и подрастващите.

Пристрастяването руши не само семействата, то ощетява тежко и страната – алкохолизмът има икономически поражения на стойност 249 милиарда долара, а употребата на дрога – 193 милиарда долара.

Д-р Мърти отбеляза, че твърде дълго прекалено много американци се гледали на пристрастяването като на морален провал.

Това стигматизиране представлява допълнителен товар за болните и срамът не им дава кураж да спрат да крият проблема си и да потърсят помощ.

Растяща загриженост представляват и предписаните болкоуспокояващи, защото около 12,5 милиона американци признават, че злоупотребяват с тях.

Същевременно се увеличават смъртните случаи от свръхдоза хероин или предписани болкоуспокояващи.

Всеки ден 78 американци умират от свръхдоза и тези числа са се увеличили четворно от 1999 година.

Преди половин век американският главен хирург огласи първия доклад за опасностите от пушенето, благодарение на който, според мнозина, е бил спасен животът на милиони.

„Как ще отговорим на тази криза е морален тест за Америка”, предупреди д-р Мърти. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници