Русенци в очакване на световната премиера на рок операта „Нострадамус“

Русенци в очакване на световната премиера на рок операта „Нострадамус“
http://www.cross.bg/
A A+ A++ A

Световната премиера на рок операта „Нострадамус“, написана от известния музикант Николо Коцев, ще събере публиката на 18 и 19 ноември в Русенска опера. Билетите и за двата спектакъла са разпродадени преди седмици, а звездният състав репетира усилено за голямото събитие, пише БГНЕС.

Според Николо Коцев публиката ще научи много за живота на френския пророк Мишел де Нострадамус, от чиято смърт се навършват 450 години. „Целият сюжет е базиран малко или много върху биографията му, върху неговия път от раждането до смъртта. Застъпени са и пет от неговите предсказания, които са много ярки и върху тях може да се направи много. Три от тях са се случили, две от предсказанията му са за бъдещето. Ние сигурно няма да видим какво ще се случи, защото става дума за Трета световна война и за края на света, но все пак има неща, които той е познал с абсолютна сигурност - като например смъртта на крал Анри II, Втората световна война с Хитлер, Френската революция, Наполеон и т.н. Така че има доста сериозен запас от знания, втъкан в сюжета и либретото на операта“, разказва Николо Коцев.

Студийният вариант на „Нострадамус“ излиза на диск преди 15 години, с участието на знаменитости като Глен Хюз, Джо Лин Търнър, Алана Майлс, Дуги Уайт, Йорн Ланде и др., а сега предстои първата й сценична реализация. Авторът на музиката споделя, че е написана да бъде универсална и да бъде еднакво харесвана и от любители на рока, и от любители на по-сериозната музика. Той е изключително доволен от работата си с Русенска опера и диригента Найден Тодоров, който има афинитет към подобни комбинации на класическа музика с модерни неща. „Трудно е класически оркестър и рок банда да свирят заедно, имаме физически проблеми, защото една рок група, колкото и да свири тихо, тя все пак е силна. Един класически оперен оркестър не е свикнал с такова ниво на звука и естествено трябва да се внимава много за координацията между двете звена. Засега се получава“, казва Николо Коцев.

За диригента Найден Тодоров експериментът да прави рок опера е нещо, което приема като задължително – особено когато става дума за красива музика. „Аз смятам, че ние трябва да покажем на хората всичко, което човек може да нарече стойностно изкуство. „Нострадамус“ е едно изключително стойностно изкуство и в момента, в който започнахме още първите репетиции, установих, че има едно страшно високо ниво на оркестрация в самия оркестър. Не коментирам красотата на музиката въобще. Малко са качествените музиканти, които възприемат повече от един жанр или един стил. И когато се случва някой като Николо Коцев, който може да обединява жанровете и да създава нов стил, вече говорим за нещо много специално, което е събитие“, коментира маестро Тодоров.

Ролята на Нострадамус е поверена на рокаджията от група „Кикимора“ Александър Атанасов, който за първи път участва в сценична постановка. „Чувството е невероятно, особено с оркестър, с балет, с всичко. С Николо сме обсъждали доста време тази роля. Ние заедно с него работим в група „Кикимора“ и той просто ми каза –избери си една роля. Аз избрах Нострадамус, която Джо Лин Търнър изпълнява на записа. Беше ми най-близко до сърце и до вокална техника и до всичко“, казва певецът.

Амалия Ненова от групата „Дърти Пърчис“ изпълнява две роли – кралица Катерина Медичи и съпругата на пророка Ан Жемел. „Много е вълнуващо и тъй като музиката е животът ми, това е едно много хубаво предизвикателство. Имам две роли и съм много щастлива, харесва ми музиката, обожавам колегите си. С любов всичко се постига и резултатът ще бъде страхотен, убедена съм“, казва певицата.

Останалите солисти са чужденци – двама от Швеция и един от Турция. Мехмет Кайя от Турция например е рокмузикант, който също за първи път участва в представление. Той изпълнява ролята на крал Анри II. „Много ми харесва, много мои приятели от Истанбул са истински фенове на тази рок опера и когато им казах, че ще бъда кралят, те бяха страшно изненадани. Чувствам се страхотно на сцената“, споделя Мехмет.

В постановката участва оркестърът на Русенска опера заедно с група „Кикимора“ и двама гости: Николо Коцев – китари, Пламен Чепанов – китари, Антоний Георгиев – клавишни, Радослав Тодоров – клавишни,

Николай Тодоров – ударни, Николай Цветков – бас. Хорът и балетът също са от Русенска опера. Режисьор на постановката е Орлин Дяков, диригент - Найден Тодоров, сценограф -Иван Иванов - Йоаний, дизайнер на костюмите - Николай Бузов, а музикален директор е Николо Коцев. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници