Всеки ден, при катастрофи, загиват повече от 3,4 хиляди души

Всеки ден, при катастрофи, загиват повече от 3,4 хиляди души
Novini.bg
A A+ A++ A

Над 3,4 хиляди души в света загиват ежедневно при пътно-транспортни произшествия (ПТП) и властите в различни страни трябва да работят за намаляване на смъртността по пътищата, заяви генералният секретар на ООН. Трябва да се обърне внимание на оказването на първа помощ на пострадалите, подчерта Бан Ки Мун, пише БГНЕС.

Днес, както и всеки ден, над 3,4 хиляди души ще загинат по пътищата н света, много от тях – млади хора, които едва започват живота като възрастни”, се казва в писменото послание на генералния секретар.

Мун се обяви за повишаване на качеството и сигурността на пътищата и автомобилите, за продължаване на борбата с превишената скорост и управлението под въздействието на алкохол и други влияещи на състоянието субстанции. Други елементи на сигурността са коланите, каските при мотоциклетистите и детските седалки за автомобили.

Тази година Световният ден в памет на жертвите на ПТП, който се отбелязва в третата неделя на ноември, е посветен на мерките за оказване на помощ на жертвите.

„Можем да спасим живот и да намалим риска от инвалидност като своевременно и компетентно се оказва първа помощ, като се предоставя най-добрата медицинска и психологическа помощ и рехабилитация”, отбеляза Бан Ки Мун.

По данни на ООН всяка година по пътищата в света загиват над 1,2 милиона души, половината от тях са пешеходци, мотоциклетисти, велосипедисти. ПТП са основна причина за смъртността сред младите хора от 15 до 29 години. През 2015 година на срещата на върха в ООН бяха утвърдени Цели за устойчиво развитие, сред които и 50-процентно намаляване на смъртността на пътищата до 2020 година. 

#3

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници