Клинтън е събрала 2 млн. гласа повече от Тръмп

Клинтън е събрала 2 млн. гласа повече от Тръмп
БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият държавен секретар на САЩ и кандидат за президент на САЩ Хилари Клинтън изпреварва победителя в изборите Доналд Тръмп с 2 млн. гласа. Това става ясно от анализ на авторитетното издание Cook Political Report, цитиран от американски медии. Според автора на анализа Дейвид Васерман за Клинтън са дали гласа си 64 223 958 американци, а за Тръмп – 62 206 395, пише БГНЕС.

За момента официалните окончателни данни за броя гласове, спечелени от всеки кандидат, не са оповестени. Независимо от това какви са цифрите обаче, победата на републиканския кандидат на изборите е сигурна. Според действащата в САЩ избирателна система президентът се избира не пряко, а от специален орган - Избирателна колегия от 538 електори. Това е сборът от броя на членовете на Камарата на представителите (435), и на сенаторите (100 - по двама от всеки щат), плюс трима представители на окръг Колумбия.

Гласоподавателите във всеки щат и в Окръг Колумбия гласуват за електори, които да бъдат упълномошените конституционни участници в президентски избори. За победа на съответния кандидат, той трябва да събере гласовете на повече от 270 електори. Тръмп спечели 290 гласа и бе признат за победител до окончателното преброяване на гласовете. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници