Председателят на Европейския парламент подава оставка (Обновен)

Председателят на Европейския парламент подава оставка (Обновен)
http://www.informo.bg/
A A+ A++ A

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви, че напуска поста си и се връща в германската политика във връзка с предстоящите догодина парламентарни избори.

„Няма да се кандидатирам за председател на Европейския парламент за трети мандат идната година, ще се кандидатирам за германския Бундестаг като водач на партийната листа на моята ГСДП в провинция Северен Рейн Вестфалия”, каза Шулц пред журналисти.

60-годишният Шулц каза, че не е било лесно да вземе това решение. „Докато бях в Европарламента, се опитвах да засиля доверието към европейската политика. От този момент ще се боря за проекта „Европа” на национално равнище”, обеща Шулц.

В редиците на социалдемократите все още няма решение кой ще поведе ГСДП – Шулц или председателят на партията Зигмар Габриел. Трети вероятен кандидат е кметът на Хамбург Олаф Шолц.

В. „Зюддойче цайтунг” пише на сайта си, че Шулц „се впуска в германската политика” и догодина може да е съперник за канцлерският пост на Ангела Меркел.

Какво точно място ще заеме Шулц в германския политически живот, още не е решено, пише мюнхенското издание.

Шулц може да замени популярния външен министър социалдемократ Франк-Валтер Щайнмайер, който през февруари ще бъде избран за федерален президент.

От няколко месеца има и слухове, че Шулц може да измести от лидерското място в ГСДП недолюбвания Зигмар Габриел – вицеканцлер и министър на икономиката.

ГСДП ще определи кандидата си за канцлерския пост в края на януари.

Медиите пишат, че възможен сценарий е и това Шулц да оглави германската дипломация през февруари, да се бори за канцлерския пост, а после да поеме отново външнополитическия ресор в нова голяма коалиция. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници