4-годишно момиченце преплува морето, за да намери майка си

4-годишно момиченце преплува морето, за да намери майка си
Vesti.bg
A A+ A++ A

Изгубило се 4-годишно момиченце преодоля без възрастен придружител опасното пътуване с лодка от Северна Африка до Италия, където по чудо намери майка си.

Умо от Кот д'Ивоар била отведена от майка си от семейството на бащата, за да я предпази от осакатяващо обрязване, пише БГНЕС. Момичето беше спасено в морето и прехвърлено на италианския остров Лампедуза на 5 ноември заедно с още 15 мигранти.

Никой от другите участници в групата не знаел нищо за детето, каза полицейският инспектор Мария Волпе, която се грижи за деца мигранти, пристигнали в Сицилия.

„Мама Мария”, както е известна инспекторката, отива специално до Лампедуза, за да вземе Умо и да я настани в център за деца в Палермо.

Тогава се намесва съдбата в лицето на Насаде – осем годишна бежанка, спасен миналата седмица край либийските брегове, доведена в Лампедуза с майка си и новороденото си братче.

На регистрационния пункт на острова полицай искал да поговори с майката на Насаде без да бъде прекъсван от детето и му дал да разглежда снимки на мигранти на мобилния му телефон.

Изведнъж Насаде извикала „Това е Умо!”. Изглежда двете деца са били по едно и също време в център в Тунис. Оказало се също, че майката на Насаде има телефона на майката на Умо.

Майката разказва, че двете с Умо отпътували за Тунис, където тя оставила дъщеричката си при приятелка и се върнала в Кот д'Ивоар, за да вземе малко багаж.

Приятелката обаче получила възможност да отплава за Италия и качила и Умо в лодката, но не се грижила за нея по пътя.

Предстои Умо и майка й да се съберат като за целта на майката ще бъде издадена специална виза.

56-годишната „Мама Мария” има дългогодишен опит с малолетни и непридружени мигранти, но само 20 от тях са били съвсем малки деца. В началото на ноември италианският президент Серджо Матарела включи „мама Мария” в списъка на 40 души, които проявяват героизъм във всекидневието и ще бъдат удостоени с Орден за заслуги. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници