Европарламентът гласува спирането на преговорите с Ердоган (Обновена)

Европарламентът гласува спирането на преговорите с Ердоган (Обновена)
http://novini7.com/
A A+ A++ A

Европейският парламент гласува в подкрепа на спиране на преговорите за присъединяване с Турция заради чистката след неуспешния опит за преврат в страната през юли.

В резолюцията, която няма задължителен характер, но беше одобрена с голямо мнозинство, се казва, че парламентът „решително осъжда непропорционалните репресивни мерки, предприети в Турция, след неуспешния опит за военен преврат”, пише БГНЕС.

Евродепутатите заявяват, че „остават решени да запазят връзката на Турция с ЕС”, но посочват, че „призовават Комисията…и държавите членки временно да замразят процеса на преговори за присъединяване с Турция”.

Резолюцията беше приета с 479 гласа „за” и 37 „против”, 107 депутати се въздържаха.

Силно раздразнен, турският президент Реджеп Ердоган заяви: „Искам да кажа предварително и да се обърна към целия свят, който гледа телевизионния екран – гласуването няма никакво значение, независимо от резултата му”.

„Не мога да разбера посланието, което искат да ми изпратят”, каза Ердоган.

Ердоган негодува от „липсата на конкретна подкрепа” от страна на ЕС и призова ислямските държави да обединят усилията си, за да се сложи край на „двойните стандарти” на Запада.

Според турския президент, вотът е знак, че ЕС взема страната на „терористични организации”, имайки предвид кюрдски групировки, с които турската държава се бори.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници