Турция: Не приемаме на сериозно замразяването на преговорите за членството в ЕС

Турция: Не приемаме на сериозно замразяването на преговорите за членството в ЕС
kanal3.bg
A A+ A++ A

Резолюцията на Европейския парламент, с която преговорите за присъединяването на Турция в ЕС се замразяват временно, няма никаква юридическа сила, тя е безперспективна, без цели и съдържание и поради това не следва да се възприема на сериозно.

Това заяви министърът по евроинтеграцията и главен преговарящ Омер Челик, който е в Адана по повод днешния атентат там, пише БГНЕС.

Челик отбеляза, че има сили, които се опитват с това решение да отправят някакво послание на Анкара, но те трябва да са наясно, че властите ще го игнорират. Според него Европа е длъжна да анализира пътя на сътрудничеството си със страната, в която бе предотвратен опит за преврат.

„В частност, това се отнася към въпросите, касаещи правовата държава и демокрацията. Вместо това те решиха да се подпишат под резолюция, която ще остави негативна следа в историята. Това решение не е знак за криза в отношенията между Турция и ЕС, то е сигнал за кризата в Европейския парламент. То е толкова политически несъстоятелно, че онези, които го взеха, трябва да са наясно – то няма да влезе през Капъкуле. Въпросът не е в това коя институция изпраща послание. Въпросът е каква е визията на това послание“, коментира Челик.

Той подчерта, че решението е насочено срещу „уважаемия президент“, а Европа трябва да вземе уроци по демокрация от турския народ. Според него това решение силно отдалечава ЕС от собствените му идеали. Челик призова евродепутатите да загърбят негативната пропаганда по адрес на Турция и да се замислят за историята на 20-и век, тъй като във всяко столетие картата на Европа се преформатира.

„Вместо да засилят сътрудничеството си с Турция, те доказват, че не са се поучили от уроците на историята. Критиките, насочени към президента ни, до една са крайно несъстоятелни и нямат нищо общо с истината. И когато обсъждат нещата, свързани с него /с Реджеп Ердоган - бел.авт./, те трябва да ползват далеч по-деликатен език. Искам Европа да чуе – ние трябва да извадим ЕС от този порочен кръг, ние сме очевидци на това как ЕП изостава от времето. А щом има критики, решението е в отварянето на новите глави“, заяви главният преговарящ Йомер Челик.

Президентският съветник Бюлент Гедикли изрази възмущението си от днешната резолюция на ЕП в Туитър, като намери съвпадение между решението в Страсбург за замразяването на преговорите и съобщението на Централната банка на Турция за скока на лихвите. Оттук нататък ще има още подобни манипулативни послания с цел лихвите да гонят рекорди, но и в миналото ЕП е играл същата игра с Турция, написа той.

Зам.-председателят на опозиционната Народно-републиканска партия /НРП/ Йозтюрк Йълмаз определи резолюцията на ЕП като погрешна и подчерта, че с това решение Европа по никакъв начин не подпомага борбата на Турция за демокрация, напротив, дава шанс на управляващите да вървят по собствен път. „Това е политическо решение, но без правно въздействие. Разбираме реакциите по повод намеренията за връщане на смъртното наказание и отделно за действията на властите в рамките на извънредното положение. От друга страна, маргинални групи в Европа, които не понасят Турция не само заради извънредното положение, се обединиха с обща обосновка в този документ“, коментира Йълмаз.

Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу, който е на работно посещение в Анталия, припомни, че желанието на Турция да стане част от ЕС е от 1963 г. и подписано от покойния Исмет Иньоню /бивш премиер и втори президент/. „Но на този етап в Турция не се спазват човешките права, демократичните стандарти и принципите на правовата държава. Поради това няма и да има преговори за присъединяване. Това ще доведе до много тежки последици за нас – и икономически, и политически“, подчерта Кълъчдароглу.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници