Нуман Куртулмуш: Турция не желае да изгуби връзките си с ЕС

Нуман Куртулмуш: Турция не желае да изгуби връзките си с ЕС
http://politexpert.net/
A A+ A++ A

Анкара не желае да изгуби връзките си с ЕС, заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш и подчерта, че влошаването на отношенията ще нанесе много по-големи щети на Европа, отколкото на Турция, предаде кореспондентът на БГНЕС.

На пресконференцията след правителствено заседание той отново подложи на остри критики Европарламента заради резолюцията, с която се препоръчва замразяване на преговорния процес за членството на страната в ЕС. „За европейската политика е жизнено необходимо на срещата на върха на ЕС да бъде прието решение в подкрепа на Турция. Очевидно е, че ЕП се намира под влиянието на ултрадесните сили и ислямофобията, и излиза с позиции срещу Турция и бежанците. Тази резолюция представлява тревожен сигнал за европейската политика“, подчерта Куртулмуш. Миналата седмица ЕП одобри резолюция с препоръчителен характер за спиране на преговорите за членството на страната в ЕС. В подкрепа на документа гласуваха 479 евродепутати, 37 бяха против, 107 се въздържаха. В него се отбелязва, че за да бъдат възобновени преговорите, Турция е длъжна да отмени режима на извънредното положение, въведен след опита за военен преврат от 15 юли. Въпреки, че ЕП няма пълномощията да спира временно или окончателно да прекратява преговорния процес с Турция, резолюцията в случая е своеобразен политически сигнал за страните- членки на ЕС и за съвета на лидерите му, посочи вицепремиерът и говорител на правителството.

На пресконференция в турското посолство в Лондон преди ден Куртулмуш подчерта, че ако Анкара реши да отвори границите, мигрантският поток към Европа ще се увеличи. „Европейските политици нямат план за действие, когато става дума само за няколко хиляди сирийски бежанци. Интересно, какво ще правят, когато се сблъскат с наплива на стотици хиляди нелегални мигранти? Как ЕС ще защитава своята идентичност, когато в отговор на нелегалните потоци избуямат фашистките, расистките тенденции? Ние силно се надяваме, че всички политици ще се замислят за това, или ЕС ще бъде принуден да заплати цената“, коментира Куртулмуш. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници