Политическа криза в Италия! Премиерът подаде оставка

Политическа криза в Италия! Премиерът подаде оставка
Нова телевизия
A A+ A++ A

Политическа криза в Италия, която може да разклати и цялата Еврозона. Премиерът Матео Ренци подава оставката. Решението си той обяви тази нощ, след като стана ясно, че италианците отхвърлят в референдум предложените от него промени в конституцията, информира Нова телевизия.

"Поемам пълна отговорност за провала. Когато загубиш, не можеш да се преструваш, че нищо не се е случило. Опитът на моето правителство приключва тук. Отговорилите с "не" спечелиха по много убедителен начин. Поздравявам лидерите на кампанията срещу референдума и се надявам, че ще работят добре за интересите на Италия и италианците", каза Ренци.

Според резултатите над 57% не одобряват конституционните реформи, а само около 40% са пуснали бюлетината в подкрепа на промените. Избирателната активност е над 57%.

Реформата предвиждаше съсредоточаване на властта в ръцете на правителството. Още преди референдума премиерът обеща да напусне поста, ако италианците отхвърлят предложените от него промени. След обявяването на оставката, която днес Ренци ще подаде пред президента, финансовите пазарите реагираха веднага. Еврото падна спрямо американския долар до 20-месечно дъно.  

Междувременно популисткото Движение "Пет звезди" заяви, че е на път да управлява Италия, след като Ренци подаде оставка. Движението, оглавявано от комика Бепе Грило, беше начело на кампанията за гласуване против предлаганите от него конституционни промени.

Италианският президент Серджо Матарела ще трябва да реши дали да приеме оставката на Ренци. Очаква се премиерът да бъде помолен да остане на поста, поне докато парламентът приеме проектобюджет, което се предвижда да стане този месец, и евентуално да ревизира изборния закон преди да бъде определена дата за избори, пише Асошиейтед прес.

Грило приветства заявлението на Ренци, че ще подаде оставка и призова за незабавни предсрочни избори.

 

"Сбогом, Ренци. Демокрацията победи, главният победител са италианците. Сега бързо гласуване. Новото изборно законодателство трябва да бъде прието за седмица", написа Грило в своя блог.

Всички опозиционни партии настояват за оставката на Ренци и искат предсрочни избори. Според наблюдатели обаче движението на Грило може да извлече най-голяма полза от оставката му. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници