Сирийската опозиция призна за загубата на още два района край Алепо

Сирийската опозиция призна за загубата на още два района край Алепо
Източник: Ureport.bg
A A+ A++ A

Въоръжената сирийска опозиция призна загубата на още два района източно от Алепо, заяви представител на коалицията от ислямистки организации „Джебхат аш Шиям“, сражаваща се срещу властите. По думите му бунтовниците вече не контролират районите Шаар и Карм ел Джебел, предаде БГНЕС.

Западната част на Алепо, който е вторият по големина град в Сирия, се намира под контрола на правителствените сирийски сили. Източните части се контролират от различни бунтовнически формирования, сред които и терористичната групировка „Джебхат ан Нусра“.

Според съобщения на базирания в Лондон Сирийски център за човешки права сирийската армия и нейните съюзници вече контролират около две трети от бившите територии на бунтовниците. Организацията посочва още, че по време на последното си настъпление миналата вечер армията е обградила квартал Шаар и го е атакувала, както от Източно Алепо, така и от контролираните от правителството западни квартали. „Режимът пресушава запасите на бунтовниците от амуниции като отваря много фронтове по едно и също време“, заяви директорът на Сирийския център Рами Абдел Рахман.

Ако бунтовниците не успеят да запазят контрола си в Алепо, то това ще е тяхната най-тежка загуба от началото на войната в страната през 2011 г. В същото време по-късно днес се очаква обсъждане в Съвета по безопасност на ООН на проект за резолюция, която предвижда прекратяване на бойните действия в Алепо за срок от седем дни.

По информация на дипломати документът, върху който работят Египет, Испания и Нова Зеландия, ще бъде внесен за гласуване тази вечер. Според източник от една от страните, подготвили документа, се очаква той да получи широка подкрепа. Въпреки това обаче руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че предложението е „провокативна стъпка“.

„Като се имат предвид всички аспекти на сегашното развитие на ситуацията черновата на резолюцията, идваща на фона на руско-американската инициатива, в по-голямата си част е провокативна стъпка“, каза Лавров.

Първоначалният проект на текста предвиждаше установяване на десетдневен режим на прекратяване на огъня, но по-късно беше съкратен до седем дни. Според резолюцията прекратяването на сраженията трябва да настъпи до 24 часа след приемането й. Ако бъде одобрена, това ще позволи осъществяването на доставки за града и дори възобновяване на преговорите по политическото регулиране на конфликта.

#сирийска опозиция #Алепо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници