Проучване: Журналистите в Западна Европа са изнудвани и малтретирани

Проучване: Журналистите в Западна Европа са изнудвани и малтретирани
http://globaljournalist.org/
A A+ A++ A

Според проучване, извършено в Западните Балкани, журналистите в региона често са обект на физически атаки или други форми на натиск и имат ограничени начини да се защитават ефективно, предава Balkan Insight. 

Изследването, проведено в Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия, Македония и Черна гора, ще бъде представено във вторник в Белград от Асоциацията на независимите журналисти на Сърбия. Според доклада правителствата в тези държави не се опитват да подобрят ситуацията в медиите или го правят само декларативно, тъй като често те са прекият или непрекият източник на натиск. 

Седем физически нападения срещу журналисти са били регистрирани в Босна от 2013 г. до 2016 г., 35 са били извършени в Македония, а в Черна гора е имало едно физическо нападение и седем срещу медийна собственост. Дванадесет физически атаки и други 13 срещу медийна собственост са били регистрирани в Косово и 33 физически нападения в Сърбия. 

„Тормоз, изнудване, ниски заплати и/или нередовно заплащане, чест извънреден труд, неплатена работа или липса надоговори за работа са само част от ситуациите, срещу които журналистите в региона се изправят ежедневно“, се подчертава в доклада.

#Косово #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино