Експерт: Терористите използват паниката на хората при атентатите си

Експерт: Терористите използват паниката на хората при атентатите си
Club Z
A A+ A++ A

Създаването на паника сред хората е най-опасното нещо. Терористите често използват това чувство при атентатите си. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ полк. Иван Бояджиев, експерт по сигурността, по повод аварията в столичното метро, която предизвика паника.

Според него е много важно как ще се представи ситуацията на хората и тук ролята на медиите е голяма. „Създаде ли се паника, процесът много трудно може да се овладее. Затова трябва да се правят тренировки от време на време, както се прави в Европа. Да се покаже на хората какво и как трябва да направят, как да не се паникьосват, към кои изходи да отидат, къде и как да гледат какво пише. Имам впечатление от доста хора, които познавам, че не обичат да четат какво пиша по табелите – къде е изходът, как да се евакуират.

Движат се самоцелно, важното е да се движат, а това е много опасен момент. Не сме свикнали на такова нещо, нямаме културата на реакция и очакване какво може да се случи“, обясни полк. Иван Бояджиев. Той добави, че би било добре в училищата да има подобни обучения за реакция при всякакви извънредни ситуации.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници