Повече от 115 заразени с хепатит има община Карлово

Повече от 115 заразени с хепатит има община Карлово
hepten.bg
A A+ A++ A

Над 115 са случаите на хепатит в отделните селища на община Карлово. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив д-р Моника Троянчева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция. По думите й броят на случаите нараства интензивно от август месец насам. „Заразата започна от махалата в село Розино, след което единични случаи бяха регистрирани в абсолютно всички селища на Карлово. Още при първият случаи са предписани мерки за предотвратяване на заразата на кметовете на отделните населени места. Повторно миналата седмица отново напомнихме.

Поддържаме връзка и с неправителствените организации с отношение към ромите, за да може действително да се разяснява и да се предприемат всички необходимо мерки за снижаване на заболеваемостта“, обясни специалистът от Регионалната здравна инспекция.

Д-р Моника Троянчева посочи, че заболяването хепатит е разпространено по всички краища на село Розино, тъй като там е много ниско нивото на хигиената и условията са лоши. „Здравната култура е ниска. Когато този факт се комбинира с много лоши хигиенни условия и няма помощ от Общината, за да могат да се решат поне проблемите с хигиената в махалата, нещата действително се влошават. На това сме свидетели в село Розино в момента. Нашата работа е да повтаряме и да напомняме.

Обхващаме абсолютно всички контактни с изискваното медицинско наблюдение. Много своевременно уреждаме хоспитализация при най-малки проблеми за контактните“, подчерта специалистът от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

Д-р Моника Трончева даде положителен пример за ограничаване на заразата с предприетите действия на територията на Асеновград. „Там бяха разчистени абсолютно всички нерегламентирани сметища. Проведе се крайна дезинфекция във всяка една къща в махалата там под контрол на представители на общината. Ефектът е налице и там вече втора седмица няма нови случаи на вирусен хепатит А“, каза още директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници