Как се заразяваме с HPV, предизвикващ рак на маточната шийка?

Как се заразяваме с HPV, предизвикващ рак на маточната шийка?
A A+ A++ A

Инфектирането с човешкия папиломен вирус (Human Papillomavirus, HPV) се изявява най-често с появата на брадавици. Има познати повече от 100 вида HPV, като само някои от тях се свързват с развитието на рак на маточната шийка. Честотата на инфектираните сред популацията е голяма.

Инфектирането с повечето видове HPV става при навлизането им в организма чрез увредена кожна повърхност. Вирусът се предава предимно чрез кожен контакт – ръкостискане, целувка и други. Застрашени са предимно хората с нарушена цялост на кожата като тези, които „гризат“ ноктите си или си режат кожичките около ноктите.

Гениталните HPV се предават при сексуален контакт, анален секс или друг кожен контакт в гениталната област. Някои HPV инфекции, които засягат устата и горната част на дихателната система, се предават чрез орален секс.

Ето защо рискът от инфектиране с HPV е по-голям при хората с повече сексуални партньори. Сексът с партньор, който има повече сексуални партньори, също носи голям риск. Най-добрият метод за защита в тези случаи е бариерата – употребата на кондом.

Често имунната система успява да неутрализира HPV и не се стига до инфекция. Ето защо хората с намален имунитет са рискова група и при тях развитието на инфекция с HPV настъпва много по-лесно.

Рядко, но е възможно майка с HPV инфекция да предаде вируса на детето си по време на раждането. Това може да е причина за HPV инфекция на гениталите или дихателната система на новороденото.

По материали на Mayo Clinic, USA

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници