Маргарин или масло – кое е по-добре за сърцето?

Маргарин или масло – кое е по-добре за сърцето?
A A+ A++ A

Когато се говори за сърцето, маргаринът обикновено се посочва като по-здравословен.

Маргаринът се приготвя от растителни мазнини, което означава, че не съдържа холестерол. Маргаринът също така е по-богат от маслото  на „добри“ мазнини – полиненаситени и мононенаситени. Тези мазнини спомагат за намаляването на LDL, или „лошия“ холестерол, когато преобладават спрямо наситените.

Маслото от своя страна се приготвя от животински мазнини, т.е. съдържа холестерол и висок процент наситени мазнини.

Но не всички маргарини са еднакви. Някои маргарини съдържат трансмазнини. Като цяло колкото по-твърд е маргаринът, толкова по-голямо е съдържанието на трансмазнини в него. Подобно на наситените мазнини, трансмазнините повишават холестерола в кръвта и съответно риска от сърдечносъдови заболявания. Трансмазнините също понижават HDL, или „добрия“ холестерол.

Насочете избора си към нискокалоричен маргарин, чийто вкус ви допада; маргарин, който не съдържа трансмазнини и съдържа минимално количество наситени мазнини.

Ако имате висок холестерол в кръвта, посъветвайте се с вашия лекар дали не е подходящо да изберете продукт, обогатен с фитостероли, които ще допринесат за понижаването на холестерола ви.

По статия на Health.com

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници