Доколко ароматерапията е полезна за здравето?

Доколко ароматерапията е полезна за здравето?
A A+ A++ A

Ароматерапията представлява терапевтична употреба на есенциални маслени екстракти от растения. Научни изследвания върху ползата за здравето от ароматерапията почти няма. Наличните данни показват, че сред благоприятните действия на ароматерапията могат да се отличат най-вече:

  • Благоприятно влияние върху страха и депресията;
  • Подобряване качеството на живот, предимно за хора, страдащи от хронични заболявания.

Есенциалните масла, използвани при ароматерапията, са обикновено екстракти от различни растения, дестилирани впоследствие. Концентрираните масла могат да бъдат инхалирани директно или индиректно или приложени върху кожата посредством масаж, лосиони или соли за баня. Същността на ароматерапията е да стимулира рецепторите за обоняние в носа, които изпращат сигнали по нервните влакна до лимбичната система – част от мозъка, отговаряща за емоциите. Резултатът от ароматерапията хората описват като прилив на енергия, освобождаване от стреса, ободряване, освежаване, дори и подобряване на настроението.

Повечето есенциални масла са обявени за безопасни, ако се използват според инструкциите на производителите. Но не трябва да се забравя, че никой контролен орган не ги изследва и безопасността им не е гарантирана. Когато се прилагат върху кожата, могат да причинят странични ефекти като алергични реакции, раздразнения и повишена чувствителност на кожата. Няма достатъчно данни, за да се прецени доколко е уместно да се използват при деца, бременни жени и кърмачки, поради което не се препоръчват при тях. Трябва да се има предвид, че не е известно взаимодействието им с медикаменти или билки, които пациентът може да приема успоредно.

Затова специалистите препоръчват, преди да се насочите към ароматерапия, внимателно да обсъдите ползите и рисковете за вас. А когато правите ароматерапия за удоволствие, не прекалявайте, и то не защото е опасно, а защото носът има способността да привиква и ефектът се губи.

По статия на onlinearomateraphy.com

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници