Екзекутираха президентския секретар на Саддам Хюсеин

Екзекутираха президентския секретар на Саддам Хюсеин
Иракски жени носят снимки на техни близки, убити през режима на Саддам Хюсеин, по време на протест през 2010 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ирак екзекутира президентския секретар и главен бодигард на Саддам Хюсеин – Абид Хамид Махмуд, съобщи говорителят на правосъдното министерство Хаидар ал-Саади.

„Той беше екзекутиран днес. Министерството на правосъдието изпълни присъдата за екзекуция срещу престъпника Абид Хамид за геноцид“, заяви Саади, цитиран от АФП и БГНЕС.

Махмуд беше номер четири в списъка на високопоставени иракски представители, съдени от американските сили след инвазията през 2003 г., след Саддам и синовете му Удай и Кусай.

Той беше заловен на 16 юни 2003 г. и беше осъден на смърт на 26 октомври 2010 г. заедно с бившия вицепремиер Тарик Азиз и бившия министър на вътрешните работи Саадун Шакер за ролята им в репресиите срещу религиозните партии на мюсюлманите шиити през 80-те години на миналия век.

Саддам, който беше обесен на 31 декември 2006 г., нареди избиването на голям брой шиитски лидери по време на войната от 1980 до 1988 г. с Иран.

#геноцид #Саддам Хюсеин #Ирак #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници