Обединената украинска опозиция си избра Тимошенко за лидер

Обединената украинска опозиция си избра Тимошенко за лидер
На 26 юни в Харков започва ново дело срещу бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът на обединената опозиция в Украйна избра за свой лидер експремиера Юлия Тимошенко, която в момента излежава седемгодишна присъда в затвора.

Ръководителите на шестте партии, образуващи обединената опозиция, определиха за председател на Съвета Арсений Яценюк от партията „Фронт за промени", а за ръководител на предизборния щаб – Олександър Турчинов, който е заместник на Тимошенко в оглавяваната от нея партия „Баткившчина" (Отечество), предаде ИТАР-ТАСС в четвъртък, цитирана от „Медиапул".

Обединената опозиция организира на 30 юли избирателен конгрес, за да утвърди общия списък от кандидати за изборите за Върховната рада (парламента), които ще бъдат в края на октомври.

Засега са съгласувани имената на една трета от кандидатите. Опозиционните партии ще се договорят и за издигането на общи кандидатури в мажоритарните райони.

Освен „Баткившчина" и „Фронтът за промени" в Съвета на обединената опозиция влизат партиите „Реформи и ред", Народно движение на Украйна „Народна самоотбрана" и партията „За Украйна!".

Лидерът на „Народна самоотбрана" Юрий Луценко също е в затвора, където излежава 4-годишна присъда.

В петък съд в Киев започва ново дело срещу Луценко, а на 26 юни в Харков започва ново дело срещу Тимошенко.

#Харков #Киев #Юрий Луценко #За Украйна! #Баткившчина #Олександър Турчинов #Арсений Яценюк #опозиция #затвор #премиер #Украйна #Върховната Рада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници