Хиляди почетоха паметта на загиналите след опустошителното цунами в Индонезия от 2004 г

Хиляди почетоха паметта на загиналите след опустошителното цунами в Индонезия от 2004 г
Източник: fakti.bg
A A+ A++ A

Хиляди индонезийци се помолиха за своите починали близки на 26 декември, отбелязвайки 12 години от опустошителното цунами, което унищожи провинция Ачех и остава в историята като едно от най-големите природни бедствия, предаде Дарик.

На 26 декември 2004 година земетресение в Индийския океан с магнитуд между 9,0 и 9,3 по скалата на Рихтер и епицентър близо до северозападния бряг на о-в Суматра, Индонезия, предизвикало разрушителни вълни цунами. Именно приливните вълни отнемат живота на десетки хиляди хора.

Жертвите са между 230 000 и 280 000 души, много хора дълго време се смятат за изчезнали, а 1 126 900 души са останали без дом. Близо 1/3 от загиналите са деца, а над 9000 са загиналите туристи, повечето европейци. Европейските държави, дали най-много жертви, са Швеция и Германия, загубили общо над 900 свои граждани.

След бедствието вторични трусове люлеят район седмици и месеци наред, като най-силният от тях е с магнитуд 8,7 и удря остров Ниас на 28 март 2005 г., убивайки близо 2000 души. Учените не са на едно мнение дали това е вторичен трус или отделно земетресение.

„Идвам тук всяка година, за да се моля за дъщеря ми и трите й деца", казва Мириам в масовия гроб на 14 800 души. Телата на загиналите й близки така и не са открити, но 65-годишната жена е сигурна, че и техните останки се намират там.

Хиляди хора посетиха и джамиите в района, молейки се за душите на изгубените семейства.

„Отбелязването не трябва да отваря стари рани, а да служи като напомняне да сме подготвени за други бедствия в бъдеще", посочват молещите се.

Индонезия е разположена върху тихоокеанския „огнен пръстен", където срещата на континенталните плочи предизвиква силна сеизмична активност и страната е често засегната от силни земетресения.

#Цунами #Ачех

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници