Правителството обяви 21 февруари за Ден на партизаните

Правителството обяви 21 февруари за Ден на партизаните
168 Часа
A A+ A++ A

От следващата година България започва да отдава почит на борците срещу нацизма. Правителството взе решение, с което обяви 21 февруари за ден на оказване на признателност към лицата, съпротивлявали се срещу нацизма в България. Причината за избора на точно тази дата е, че през 1941 г. в дома на Никола Мушанов се провежда съвещание на лидерите на опозицията, които се противопоставят на влизането на България в Тристранния пакт, пише iNews.bg.

Според решението на Министерски съвет ежегодното отдаване на почит на опонентите на нацизма ще спомогне за утвърждаването на демократичните ценности. Твърде вероятно е обаче привържениците на социализма също да припознаят 21 февруари като техен празник. До 1989 г. почитта към партизаните у нас беше на изключително високо ниво заради борбата им срещу германските войски. И тъй като привържениците на режима у нас все още не са малко, особено сред по-възрастното поколение, нищо чудно на 21 февруари да станем свидетели на шествия или други подобни събития, организирани от т.нар. активни борци. Които се ползваха с доста сериозни привилегии по времето на социализма, а също и техните деца, дори роднини.

Иначе партизаните далеч не са единствените борци срещу нацизма и нацистката политика. Всеизвестен факт е, че не малко хора у нас по време на Втората световна война по един или друг начин са се противопоставяли остро срещу хитлеристките политики, вкарвани у нас, в много от случаите под натиска на нацистки Берлин. Като например акциата за спасяването на българските евреи, в която се включват политици, обшественици, духовници, обикновени граждани.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници