Франция избира парламент

Франция избира парламент
Около 46 милиона французи са призовани до урните, за да изберат 577 депутати в Националното събрание - долната камара на френския парламент.
A A+ A++ A

Във Франция се провежда първият тур на парламентарните избори.

Проучванията предвиждат победа на левицата. Значителна роля за крайния резултат има избирателната активност, която се очаква слаба според прогнозите, предаде БНР.

Около 46 милиона французи са призовани до урните, за да изберат 577 депутати в Националното събрание - долната камара на френския парламент.

Изборите ще откроят съотношението между леви и десни политически сили, месец след като президентските избори донесоха победа на социалиста Франсоа Оланд.

Вотът е тест за новия президент, който се нуждае от стабилно парламентарно мнозинство, за да проведе лявоцентристката си програма.

Проучванията очертават левицата като сигурен победител с перспективата да спечели повече от необходимите за мнозинство 289 места. Малко вероятно е обаче самостоятелно мнозинство на социалистие, които ще се опират на подкрепата на партията на еколозите и на радикалния Ляв фронт.

Десницата, дестабилизирана от загубата на Никола Саркози, на президентските избори, се бори за максимални завоевания, за да ограничи властта на лявото поле, което вече има мнозинство в Сената.

Засега десните отхвърлят възможността за тактически съюзи между двата тура с кандидати от крайнодесния Национален фронт, който има шансове да достигне до втори тур в редица избирателни райони.

#Франция #парламентарни избори #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници