Кунева: Заемът от 950 млн. евро показва, че в държавата няма пари

Кунева: Заемът от 950 млн. евро показва, че в държавата няма пари
Решението да бъде взет еврооблигационен заем означава, че в държавата няма пари, смята бившият еврокомисар. Снимка: "Дарик"
A A+ A++ A

Решението да бъде взет еврооблигационен заем означава, че в държавата няма пари, заяви бившият еврокомисар Меглена Кунева.

Така тя коментира одобрения през седмицата от парламента заем от 950 милиона евро, предаде БНР.

Целта на заема е да бъде платен платежа по заема, взет от правителството на Симеон Сакскуборгготски.

„За мен е странно, че по-рано не осъзнаха и не обявиха необходимостта си да вземат заем. И това е лошото, това е лошата оценка, че се прави точно сега, точно в последния момент и това означава, че пари в държавата няма. Всичко това, което беше казано от ЕК, което се казва и от други международни финансови институции, то просто се потвърди с тази крачка. Пари в държавата няма," каза Кунева пред БНР.

Тя представи и Учредителна декларация за създаване на политическа партия "България на гражданите".

В Инициативния комитет са бившият вицепремиер и министър на образованието в кабинета "Станишев" Даниел Вълчев, напусналите ДСБ четирима души, начело с кандидата за кмет и общински съветник Прошко Прошков, бившият председател на "Гергьовден" Петър Стоянович, както и Иван Стамболов, Тома Биков, стилист Капанов.

„Нека първото правило в партията "България на гражданите" да бъде "Ние не можем и не бива да се спасяваме поединично", трябва да запазим общността на граждани, които мислят и искат да си помогнат," призова Кунева при учредяването.

„В Учредителната декларация, представена пред столични привърженици, е записано, че едноименното гражданско сдружение, което издигна кандидатпрезидентската кандидатура на Кунева няма да прекрати съществуването си и ще остане като гарант за откритост и като обществен контрол върху дейността на новосъздадената партия. Смятам, че вече се съобразяват с нас," каза още Кунева.

„Идеята е "България на гражданите" да направи пробив в политическия картел на страната. Партията е политически, но и културен проект," подчерта Кунева.

„Това е проект на хора, които се отказват да живеят в две Българии - на олигарсите и на излъганите. Трябва да възстановим достойнството си на граждани," допълни тя.

#Меглена Кунева #Кунева #"България на гражданите"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници