Премиерът на Македония не коментирал позицията на България в спора за името

Премиерът на Македония не коментирал позицията на България в спора за името
Приветствам позицията на Борисов, който смята, че Македония трябва да стане член на НАТО, заявил Никола Груевски.
A A+ A++ A

Премиерът на Македония Никола Груевски приветствал подкрепата на българския си колега Бойко Борисов за евроатлантическата интеграция на Македония, пишат медиите в Скопие в понеделник.

В събота македонските медии отправиха критика към Бойко Борисов за отношението му в спора за името между Гърция и Македония, изтъквайки, че министър-председателят на България се страхува за териториалната цялост на България, защото Македония могла да поиска да анексира Благоевград.

Според Никола Груевски обаче спорът за името е двустранен външнополитически въпрос, а Македония е отворена да чуе мнения и от други държави в търсене на приемливо за македонските граждани решение, предаде „Фокус“, цитирайки скопския вестник „Дневник“.

„Приветствам позицията на Борисов, който смята, че Македония трябва да стане член на НАТО. Второ, ние отделихме много време и усилия за решаване на спора с Гърция и ще продължим да решаваме този въпрос. Отворени сме за забележки от други държави, но накрая трябва да бъде намерено решение, което ще бъде приемливо за гражданите на Македония на референдум“, заявил Никола Груевски.

Скопската телевизия „Алфа“ коментира, че Никола Груевски не е отговорил на твърденията на Борисов, че Македония в последния период предприема действия, които не са в духа на добросъседските отношения.

Телевизията цитира и изявлението на Борисов, според когото име с географско понятие може да даде възможност за териториални претенции към България.

„Искам да поздравя онази част от изявлението на г-н Борисов, в което казва, че Македония трябва да стане член на НАТО. Това е позиция за уважение и за приветствие“, заявил Никола Груевски в Щип.

#Македония #Бойко Борисов #Никола Груевски #България #спор за името #Гърция #медии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници