Споразумението за газа между Сърбия и ЕС противоречи на Енергийния съюз

Споразумението за газа между Сърбия и ЕС противоречи на Енергийния съюз
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Секретариатът на европейския Енергиен съюз е изпратил на Сърбия официално съобщение, в което изразява предположение, че страната може да наруши нормите на съюза в сферата на конкуренцията със своето споразумение с Русия от 2012 година за доставка на газ. Това се казва в комюнике, публикувано днес от Енергийния съюз и цитирано от ТАСС и БТА.

Според правилата на Енергийния съюз, чийто член е Сърбия, но не и Русия, сега Белград трябва да даде обоснован отговор на тези претенции в срок от два месеца. Основната претенция на Енергийния съюз е насочена към постановка от споразумението, в която се казва, че "доставките на природен газ са предназначени за ползване на сръбския вътрешен пазар", което изглежда възпрепятства конкуренцията и свободното транспортиране на енергийни ресурси на територията на съюза, пише 24 часа.

"На 12 януари 2017 година секретариатът изпрати до Сърбия писмо, откриващо официална процедура за установяване на нарушения. Става въпрос за междуправителственото споразумение от 2012 година между Русия и Сърбия за доставка на природен газ в Сърбия, извършвано по договор между Газпром експорт и сръбската компания Югоросгаз (Yugorosgaz). По-специално секретариатът изразява безпокойство от точка 4 на споразумението, в която е посочено, че доставеният по силата на документа газ е предназначен за използване на пазара в Сърбия, което нарушава нормите на конкуренцията на Енергийния съюз. Споразумението от 2012 година предвижда Русия да доставя на Сърбия до 2021 година. Въз основа на този документ през 2013 година беше подписан дългосрочен договор между Газпром експорт и Югоросгаз за доставка на 1,5 милиарда кубични метра газ годишно.

Европейският енергиен съюз беше създаден през 2005 година и базовото му споразумение влезе в сила през 2006 година. Членки на съюза са страните от ЕС, както и Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово, Черна гора, Македония, Украйна и Молдова. Целта на тази структура е да се защитават интересите на страните вносителки на енергийни ресурси и осигуряване на гарантирани транзитни пунктове, както и поетапна интеграция към енергийния пазар на ЕС.

#Сърбия #Албания #ЕС #Херцеговина #Сърбия #Косово #Черна #гора #Македония #Украйна #Молдова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници