Прокуратурата внесе обвинение срещу ген. Шивиков за длъжностни престъпления

Прокуратурата внесе обвинение срещу ген. Шивиков за длъжностни престъпления
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Прокуратурата внесе в Софийския военен съд обвинителен акт срещу бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада генерал Димитър Шивиков. Той отива на съд за длъжностно присвояване на чужди вещи за малко над 10 000 лева, предаде БНР. 

През 2010 година, когато Шивиков е Национален командир на 18-и контингент от българските въоръжени сили в Афганистан, получава като безвъзмездна помощ одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи. Те е трябвало да бъдат връчени на местното население, за да бъде спечелено доверието му, да се повиши нивото на сигурност и да бъде създадена среда, благоприятстваща изпълнението на задачите на контингента. 
 
В края на мисията на Шивиков част от имуществото остава нераздадено и вместо да бъде предадено на следващия български контингент, той разпорежда част от него да бъде докарано у нас с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. Така на летище Пловдив – с емблемата на Международните стабилизиращи сили в Афганистан, пристигат одеяла, зимни комплекти, зимни якета, спортни екипи, топки и походни легла.  
 
Проверка на Министерството на отбраната тогава констатира, че те представляват нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор, но до търсене на отговорност на генерал Шивиков не се стига. До април 2015-а, когато прокуратурата започва разследване срещу него. Малко по-късно той се кандидатира за кмет на Карлово.

#Димитър Шивиков #Въоръжени сили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници