Германия и Белгия се изказаха срещу "черния списък" на Тръмп

Германия и Белгия се изказаха срещу "черния списък" на Тръмп
YouTube
A A+ A++ A

Германия и Белгия се изказаха срещу забраната на президента на САЩ Доналд Тръмп за влизане на граждани и бежанци от няколко мюсюлмански страни, съобщава Нова телевизия. 

Белгийският премиер Шарл Мишел обяви, че държавата му не подкрепя това решение. Същевременно, той отбелязва, че подобно решение е право на суверенна държава. Белгийските власти ще се опитат по дипломатически път да получат обяснение за решението на Вашингтон. Белгия заявява, че няма да вземе пример от подобно решение.

Премиерът Мишел отбелязва, че предстои да се проучи дали решението на Тръмп би засегнало белгийски граждани. Мюсюлманите в Белгия са около седем процента от населението, като основната част от тях произхождат от Мароко и Турция, а по-малобройни са дошлите от Тунис и Алжир. Белгийските мюсюлмани пристигат в Европа през ХХ век покрай нуждите от работна ръка. 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че указът на Тръмп  е погрешен и не може да бъде оправдан със съображения за сигурност. Това заяви в Берлин днес нейният говорител Щефен Зайберт, цитиран от ДПА и Асошиейтед прес. 

"Тя е убедена, че дори необходимата решителна борба срещу тероризма не оправдава поставянето под общо подозрение на хора с определен произход или определено вероизповедание", посочи Зайберт. 

Канцлерката изразява съжаление за наложената в САЩ забрана и е изразила своята загриженост по този повод пред президента Тръмп в телефонния им разговор вчера, посочи нейният говорител. Тя е напомнила също така, че Женевските конвенции изискват международната общност да приема бежанци от войни по хуманитарни съображения, добави Зайберт. 

Той каза още, че германското правителство сега ще разгледа последствията от американската забрана за германски граждани с двойна националност и "ще защитава техните интереси, ако се наложи, пред нашите американски партньори". 

Хиляди граждани излязоха на протест по летища в САЩ. Указът на Доналд Тръмп за спиране на достъпа на граждани от 7 мюсюлмански държави предизвика хаос и гняв на десетки аерогари.

#Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници