Киев на път да въведе военно положение в Донбас

Киев на път да въведе военно положение в Донбас
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Боевете между войските на Киев и сепаратистките бунтовници край контролирания от властите град Авдеевка в Източна Украйна може да тласнат в нова фаза войната в Донбас, прогнозира "Независимая газета" под заглавие "Украйна се готви за военно положение", пише 24 часа.

Украинският президент Петро Порошенко свика вчера военния кабинет към Съвета за национална сигурност и отбрана, напомня вестникът. Междувременно Съветът за сигурност на ООН , сезиран от киевската дипломация, изрази тревога от опасната ескалация на ситуацията в региона и призова страните в конфликта да прекратят незабавно бойните действия. В Авдеевка, контролиран от властите, са останали близо 12 хил. души, включително 2500 деца. Жителите свързват сегашната криза с блокирането на железопътните превози през разграничителната линия между силите на Киев и сепаратистите.

Организаторите на блокадата, започнала на 25 януари, се представят за бивши участници в антитерористичната операция на властите в Източна Украйна. Според тях войната в Донбас ще трае, докато е изгодна за хората, изградили бизнес схеми въз основа на днешната ситуация. Ситуацията е вече взривоопасна - битките край Авдеевка може да предизвикат мащабни бойни действия, предупреждава неназован военен експерт, цитиран в материала. Вчера Порошенко нареди да се планира за днес спешно заседание на контактната група за Украйна в Минск; никой експерт от Киев обаче не хранеше особени надежди, че това ще помогне, отбелязва изданието. "Русия за пореден път ще заяви, че не е свързана с тези събития и ще препоръча на Украйна да признае (сепаратистките, б. р.) Донецка и Луганска народни републики, да седне с тях на масата за преговори", коментира политолог, пожелал анонимност.

Депутати от Върховната рада, подкрепили идеята за извънредно заседание на парламента във връзка със ситуацията, заявиха, че в Донбас трябва да бъде въведено военно положение. Някои приканиха Киев да се откаже от определението "антитерористична операция" и да заяви, че Украйна е станала обект на агресия отвън, добавя "Независимая газета". Изострянето на ситуацията около Източна Украйна, първото след смяната на властта в САЩ, взе десетки жертви през последните дни и се превръща в ново изпитание за Русия и Запада, отбелязва "Комерсант". Държавният департамент на САЩ отправи снощи призив "за незабавно трайно прекратяване на огъня и осигуряване на пълен безпрепятствен достъп за наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", за да се избегне по-голяма хуманитарна криза в региона.

Специално заседание във връзка с положението край Авдеевка свика снощи постоянният съвет на ОССЕ. Европейските дипломати възлагат отговорността за ескалацията на конфликта и върху двете страни, но Москва смята, че събитията са резултат от нова провокация на Киев, пише "Комерсант". Вестникът цитира вчерашното изявление на руското външно министерство, в което се твърди "с крайно суров тон": "Вместо да полагат усилия за постигане на траен мир, украинските власти упорито се опитват да постигнат военно решение на конфликта".

"Безспорно и Москва, и Париж, и Берлин трябва да засилят своето влияние и натиск, в случая върху Киев, за да го принудят да се реши все пак да изпълни точките, вписани в съответните документи", заяви вчера Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин. Александър Хуг, заместник-ръководител на наблюдателната мисия на ОССЕ в Украйна, ще организира днес патрулиране на Авдеевка и близкия град Ясиноватая, пише "Взгляд". По време на проверката Хуг и други наблюдатели ще направят оценка на сигурността в региона и влиянието на ситуацията върху живота на цивилното население, добавя електронното издание, като се позовава на РИА Новости.

И "Московский комсомолец" пише, че според ОССЕ виновни за изострянето на ситуацията са и двете страни в конфликта и цитира оценка на Александър Хуг: "Документираме всички нарушения (. . .) и се убедихме, че основна причина за събитията за провокационни действия, извършвани и от двете страни (. . .) Сега е необходимо да се осигури достъп на ремонтни екипи за възстановяване на електромрежите, водоснабдяването и топлоснабдяването и да се предостави на наблюдатели от медиите безопасен достъп и от двете страни на линията на сблъсъка", заявява Хуг.


#Петро Порошенко #Украйна #Донбас #ООН #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници