РИОСВ: Замърсяването на въздуха в Русе не е от промишлен характер

РИОСВ: Замърсяването на въздуха в Русе не е от промишлен характер
Източник: DUNAVMOST.bg
A A+ A++ A

Запалени контейнери са обезпокоили русенци и са замърсили въздуха над дунавския град, твърдят от РИОСВ-Русе. Източникът на неприятните миризми, за които жителите на Русе сигнализират през последните няколко дни, не бил промишлен, пише 24 часа.

През първите два дни на тази седмица, в екоинспекцията са постъпили 5 сигнала от централната част на града и района на Стоматологията в Русе. По тях са били извършени проверки, при част от които са присъствали и подателите на сигналите. Установено е, че източникът на неприятните миризми е отоплението в битовия сектор. Констатирани са запалени контейнери за битови отпадъци по улиците „Николаевска“, „Стефан Стамболов“ и „Черноризец Храбър“. Всички податели на сигнали са уведомени своевременно за резултатите от проверките, твърди РИОСВ.

Инспекцията е сезирала и кмета на Община Русе за направените констатации, за да предприеме мерки по компетентност. През периода на постъпване на сигналите, вятърът е бил с посока запад-югозапад, което елиминира възможността неприятните миризми да са от района на Източна промишлена зона и Индустриален парк. Данните за качеството на атмосферния въздух не показват превишения на концентрациите на следените показатели, освен по фини прахови частици, което също е потвърждение за липса на промишлен характер на миризмите.

В момента се подготвят месечна справка за постъпилите сигнали от началото на годината и осъществената контролна дейност. Инспекцията ще сезира компетентните органи за всички постъпили в т.ч. и анонимни сигнали, както и за разпространението на информация в електронните платформи на несъстоятелни твърдения за наличие на промишлено замърсяване, обещават от РИОСВ-Русе.


#Екоинспекцията #РИОСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници