Мая Манолова: Ветото на президента трябваше да е върху повече текстове

Мая Манолова: Ветото на президента трябваше да е върху повече текстове
Приветствам бързата реакция на президента, след като му беше поставена задачата вчера от премиера, коментира Мая Манолова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев трябваше да изрази мнение за прекия избор на членове на ВСС и за избора на главен прокурор, заяви депутатът от „Коалиция за България“ Мая Манолова по повод ветото на държавния глава на текстове от Закона за съдебната власт.

В петък държавният глава върна за ново обсъждане част от разпоредбите на Закона за съдебната власт, приети на 7 юни, след като премиерът Бойко Борисов го призова да упражни правото си в четвъртък.

Росен Плевнелиев обаче наложи вето само върху текстовете за т.нар. „кариерни бонуси“, без да засегне прекия избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и избора на главен прокурор.

„Приветствам бързата реакция на президента, след като му беше поставена задачата вчера от премиера“, коментира Мая Манолова.

По думите й управляващите са приели промените като „награда за послушанието на действащия ВСС“ и подчерта, че социалистите няма да участват в „този театър, който се разиграва от ГЕРБ“.

Според Мая Манолова има и други важни въпроси, които са могли да бъдат предмет на това вето, а не да се ограничава до един въпрос, който може би е любопитен за широката публика – за бонусите на висшите магистрати във ВСС, но далеч не е основният.

„Президентът поне трябваше да каже своето мнение по прекия избор на ВСС, по това кой трябва да избира главния прокурор“, подчерта депутатът от БСП.

Тя заяви, че прекият избор е работеща практика и в други европейски страни и даде за пример Румъния, където гласуването се извършва по съдебни райони.

Мая Манолова контрира аргимента на ГЕРБ, че магистратите няма къде да се съберат на едно място, за да гласуват пряко, с логичното предложение за Зала 1 на НДК, която щяла да побере всички магистрати.

#Росен Плевнелиев #вето #Закон за съдебната власт #ВСС #главен прокурор #кариерни бонуси #Мая Манолова #ГЕРБ #Коалиция за България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници