Станишев поиска вето и върху Закона за горите

Станишев поиска вето и върху Закона за горите
Законът за горите е един от 60-те лобистки закони на ГЕРБ, които бяха приети в това Народно събрание, каза Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на БСП Сергей Станишев призова президента Росен Плевнелиев да наложи вето и върху Закона за горите.

В петък държавният глава върна за ново обсъждане част от разпоредбите на Закона за съдебната власт, приети на 7 юни, след като премиерът Бойко Борисов го призова да упражни правото си в четвъртък.

Росен Плевнелиев обаче наложи вето само върху текстовете за т.нар. „кариерни бонуси“, без да засегне прекия избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и избора на главен прокурор.

„Законът за горите е един от 60-те лобистки закони на ГЕРБ, които бяха приети в това Народно събрание, и затова предизвика толкова бурни обществени протести и реакции. Очакваме президентът Росен Плевнелиев да му наложи вето и сме поискали среща с него, за да развием нашите аргументи“, обяви Сергей Станишев.

В сряда и четвъртък протест срещу Закона за горите, който ще позволи строежа на ски съоръжения без промяна в предназначението на горските площи, събра стотици граждани на протест, който блокира кръстовището на „Орлов мост“ в София във вечерния пиков час.

Такъв протест е обявен и в 19:30 часа вечерта в петък.

„Преди без промяна беше много трудно да се строи в горския фонд. Промяната на предназначението имаше много строги изисквания. Сега това се отменя и се предоставя безвъзмездно държавен ресурс да се строят сгради – ловно-стопански, горско-стопански, без държавата да получи средства от тази дейност с изсичането на гори“, поясни Сергей Станишев.

Премиерът Бойко Борисов каза, че всичко се прави за скиорите и това е продължение на политиката му като кмет от 2007 г.

#Сергей Станишев #Росен Плевнелиев #вето #ВСС #Закон за съдебната власт #Закон за горите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници