Природозащитниците постигнаха частично съгласие с Борисов за Закона за горите

A A+ A++ A

По три от четирите точки за промените в Закона за горите, коментирани с природозащитниците, е постигнато взаимно съгласие, заяви в петък следобед земеделският министър Мирослав Найденов.

Повече от два часа в присъствието на премиера Бойко Борисов представители на природозащитниците разговаряха със земеделския министър Мирослав Найденов, експерти на Изпълнителната агенция по горите и депутати от парламентарната земеделска комисия по всички спорни аспекти на приетите от Народното събрание поправки в Закона за горите, предаде БГНЕС.

Точката, по която не се разбраха двете страни в петък, е това, около което е и най-големият спор - дали да се прави промяна на предназначението на горски територии, когато става въпрос за спортни съоръжения.

„Смятаме, че сме в режим на активен диалог, и се надяваме, че този диалог до понеделник ще доведе до резултат“, обясни Найденов и призова тези, които имат намерение тази вечер да протестират, да проявят разум.

Присъстващите на разговорите представители на протестиращите природозащитници и експерти на неправителствените организации се ангажираха тази вечер да отидат на мястото на тазвечерния протест край езерото „Ариана“ и да обяснят на всички в каква посока вървят разговорите.

В понеделник в 10:00 ч., отново в Министерския съвет, в присъствието на премиера Борисов ще е следващата среща между природозащитниците и представителите на управляващите с цел постигане на консенсус по последния спорен въпрос. Дотогава юридическите екипи и на Агенцията по горите, и на неправителствените организации ще работят по аргументите в защита на своите позиции.

Екозащитници и управляващи се споразумяха да отпадне приетият вече текст, че се разрешава сеч до 20 дка без т.нар. лесоустройствени планове.

„Това беше предложение на опозицията, с което парламентарната група на ГЕРБ се съобрази, но природозащитниците имат притеснения, че това може да доведе до неконтролируема сеч, и ние приемаме техните съображения“, коментира министър Найденов.

Двете страни са съгласни корекциите на корита на реки да се правят, при условие че с това действие не се засягат ценни растителни видове. Управляващите приеха и предложението на екоактивистите, когато се извършва планова сеч в горски територии, тя да не надхвърля прираста на гората.

По отношение на въпроса с отпадането на изискването за промяна на предназначението Найденов поясни:

„Ние обяснихме и те са съгласни с това, че с така разписаните текстове тези територии остават част от Държавния горски фонд. С отпадането на изискването за промяна на предназначението се спестяват на потенциалните инвеститори такси, като ние смятаме, че по този начин може да бъдат насърчени инвестициите особено в малките общини, но те смятат, че някъде може да се злоупотреби и отново да се стигне до масова сеч. Има направени предложения, но ако въведем режим на промяна на предназначението, то терените излизат от Държавния горски фонд и държавата ще е длъжна да ги продаде“, каза още той.

Министър Найденов обясни, че няма гаранция, че неплащането на таксата за промяна на предназначението ще намали цените на ски услугата. Гаранцията е, че текстовете ще доведат до повече съоръжения, а по-голямата конкуренция може да доведе до по-ниски цени, смята той.

Андрей Ралев от Сдружение за дива природа „БАЛКАНИ“ призова протестиращите да не блокират кръстовища в петък.

„Считаме, че в понеделник може да се стигне до добро решение. Не можем да го гарантираме, но ще се опитаме да го постигнем“, допълни той.

Петко Цветков от Българска фондация „Биоразнообразие“ допълни: „Призоваваме хората и активните граждани да останат нащрек. Част от нас ще бъдат на „Ариана“, за да разговаряме за постигнатите резултати по време на днешната среща“. Той благодари на всички граждани, които с активната си позиция в последните дни доведоха до днешната среща в Министерския съвет.

„Искаме за природните паркове да бъде запазен начинът на строителство на ски курорти, който е характерен за концесиите, където държавата е абсолютният гарант за защита на държавния интерес. В противен случай може да се случи това, което се случи тази зима - частният инвеститор да спре лифтовете по всяко време. За общинските гори ние поискахме от премиера и от министъра да прецизират текстовете, за да се гарантира, че строителството на съоръжения в общински гори ще става с промяна на предназначението, да се събира такса, но може да се прецизира големината на таксата, но с нея да се гарантира компенсаторното залесяване на други места, така че площта на българската гора да остане същата. Искаме държавата да е гарант, че на Витоша няма да се допусне прекомерно застрояване или затваряне на лифтове“, каза Александър Дунчев от WWF.

Очаква се цялата стенограма от срещата да бъде качена на сайта на Министерския съвет.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници