Павлова ще строи Дунав мост 3?

Павлова ще строи Дунав мост 3?
Министър Лиляна Павлова обясни, че в момента МРРБ работи по подготовката и идентифицирането на проектите, с които България ще се включи в Дунавската стратегия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Или ще бъде построен втори мост между Русе и Гюргево или ще се разшири вече съществуващият мост, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Ще строим втори мост между Русе и Гюргево или евентуално ще се разшири сега съществуващият Дунав мост," каза павлова Павлова по време на втория международен обществен дебат "Дунавската стратегия – възможност да градим регионите в Европа" Русе, предаде БГНЕС.

На дебата присъстваха представители на България, Румъния, Европейската комисия и Дунавските региони.

Министър Павлова обясни, че новият мост край Русе е свързан с намерението на правителството да изгради скоростен път между Русе и Свиленград. Още повече, че през Русе минават пет международни европейски коридора.

"Това е една изключително важна връзка, която ще даде възможност Русе да бъде стратегически координационен център в транспортните връзки. По този начин доразширяваме приоритетите, по които България ще трябва да покаже своята проектна готовност за следващия програмен период," обясни Лиляна Павлова.

По отношение на финансирането има два варианта. Мостът да бъде включен в преговорите с Катар и Турция като част от скоростния път, или да се кандидатства по програмата за трансгранично сътрудничество България - Румъния.

Павлова подчерта, че този тип програми не са толкова големи като бюджет, но винаги финансират стратегически проекти.

Дискусията за Дунавската стратегия в Русе се организира по инициатива на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Мария Неделчева.

В обсъжданията се включиха зам.-министърът на туризма Иво Маринов, зам.-министърът на регионалното развитие Николина Николова, зам.-министърът на регионалното развитие на Румъния Марсел Болос, генералният секретар на Съвета на Дунавските градове и региони Ерик Барта, Натали Вершелде от дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия и др.

Министър Лиляна Павлова обясни, че в момента МРРБ работи по подготовката и идентифицирането на проектите, с които България ще се включи в Дунавската стратегия.

Те трябва да бъдат готови поне на фаза идейни проекти, за да може да бъде изведено конкретно финансиране за следващия програмен период 2014-2020 г.

#мост #Дунав мост #Русе #Гюргево #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #Дунавския регион #Европейската комисия #Румъния #Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници