Гърция избегна драхмагедон и успокои Германия

Гърция избегна драхмагедон и успокои Германия
Европа може да диша по-лесно след изборната победа на гръцките партии, поддържащи международния спасителен план за Гърция, пише „Зюддойче цайтунг“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Страхът от излизането на Гърция от еврозоната, т.нар. „драхмегедон“, вече не е на дневен ред след победата на консервативната партия „Нова демокрация“ на парламентарните избори на 17 юни.

Инвеститорите в Азия реагираха с облекчение след избирателната подкрепа на проевропейски партии на гръцкия вот и всички важни борси отбелязаха повишение, пише германският вестник „Франкфуртер рундшау“.

Анализатори обаче окачествиха повишението на пазарите като краткосрочно, дължащо се най-вече на факта, че т.нар. „драхмагедон“ е избегнат.

„Когато победилите партии не подобрят живота на гърците, подкрепата им ще се върне към „Сириза“. Тогава отново ще се върнем към ситуацията отпреди“, коментира анализатор от банковата група „Мицубиши Ю Еф Джей“.

Гръцките гласоподаватели отговориха с „да" на еврото, на Европа, на строгите мерки за икономии, пише пък вестник „Ди Велт“.

Изданието посочва, че както „Нова демокрация“, така и социалистическата партия ПАСОК подкрепят провеждането на реформи и икономии, въпреки че искат да преговарят с международните кредитори за облекчения.

Според анализатори предстоят тежки седмици и несигурност за гръцките граждани и финансовите пазари.

Германското издание съобщава информация, че ЕС ще посрещне евентуалната несигурност в еврозоната след гръцкия вот с още пари.

Помощният фонд на ЕС може да бъде увеличен и като част от усилията за подкрепа за икономиката на Испания, прогнозира авторитетното издание.

Гръцките партии имат близо четири седмици време, докато следващото голямо изплащане на помощта за Гърция бъде осъществено или спряно, отбелязва още „Ди Велт“.

Европа може да диша по-лесно след изборната победа на гръцките партии, поддържащи международния спасителен план за Гърция, пише „Зюддойче цайтунг“.

Преди всичко сега трябва да се запази спокойствие и европейските пазари не бива да остават нервни, коментира вестникът.

Според изданието вотът на 17 юни показва, че Гърция иска да остане в Европа.

Победата обаче не е повод за празнуване за лидера на „Нова демокрация“ Андонис Самарас – първия политик, който ще се заеме с формирането на коалиционно правителство под натиска на времето – той има само три дни за преговори според конституцията на Гърция, пише „Берлинер цайтунг“.

Още през юни гръцката държава ще има нужда да набере милиарди евро, за да може да изплати пенсии и заплати, подчертава изданието.

„Тъжната истина е, че гърците се събуждат днес като просяци“, добавя германското издание.

#„Сириза“ #Алексис Ципрас #„Берлинер цайтунг“ #„Зюддойче Цайтунг“ #Андонис Самарас #„Нова демокрация“ #„Ди Велт“ #Германия #парламентарни избори #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници