Хашим Тачи: Европейската интеграция е решението на проблема с „Велика Aлбания“

Хашим Тачи: Европейската интеграция е решението на проблема с „Велика Aлбания“
Премиерът на Косово Тачи тук с върховния представител на ЕС за външни отношения Катрин Аштън. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Цялостната европейска интеграция на Западните Балкани е решението на проблема с етническите албанци, живеещи в различни страни, заяви премиерът на Косово Хашим Тачи в интервю за Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency).

„Това, че албанците живеят в няколко различни държави, не е било техен избор. От една страна, тази съдба се свързва с историята, от друга страна – с бъдещето“, каза Тачи, който беше на официално посещение в България на 18–19 юни 2012 г.

„Това означава да живеем в един регион с отворени граници, в добросъседство, да бъдем един регион, живеещ с европейски ценности, по европейски модел. Затова както Косово, така и Албания ще бъдат част от европейското семейство и НАТО“, допълни той.

Премиерът на Косово изтъкна още, че в интеграцията на региона в ЕС и НАТО вижда и бъдещето на Македония, където живее голяма етнически албанска общност.

„Виждам бъдещето и на Македония в НАТО и в ЕС. Срещал съм се както с министър-председателя на Македония Никола Груевски, така и с албанските лидери в Македония и виждам едно желание за сътрудничество – да се съгради една Македония, в която всички да имат равни права независимо от това дали са албанци или македонци“, каза Тачи.

„Единственото и най-правилното решение за Македония е прилагането на Охридското споразумение. Правителствата на Косово и Македония имат отлични отношения и работят, за да ги доразвиват. Ние изповядваме едни и същи ценности – ценностите на ЕС“, добави той.

Тачи повтори очакванията си, че Сърбия ще признае независимостта на бившата си провинция.

„Сърбия ще признае независимостта на Косово и това не е само единственият път, но и правилният път. Като забавя признаването на независимостта на Косово, Сърбия всъщност причинява вреди на себе си и на региона по отношение на мира и сигурността“, заключи косовският премиер.

#Хашим Тачи #Косово #Албания #Сърбия #етнически албанци #Македония #министър-председател на Косово #Бойко Борисов #Никола Груевски #Велика Албания #ЕС #НАТО #Западни Балкани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници