Асандж се укрива в посолството на Еквадор в Лондон

Асандж се укрива в посолството на Еквадор в Лондон
Асандж води 8 месеца юридическа битка във Великобритания, за да не бъде екстрадиран в Швеция, и я загуби. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е влязъл в посолството на Еквадор в Лондон, където е поискал политическо убежище от южноамериканската държава.

Асандж води 8 месеца юридическа битка във Великобритания, за да не бъде екстрадиран в Швеция, и я загуби.

„Потвърждавам, че пристигнах в посолството на Еквадор, където поисках политическо убежище“, заяви Асандж в комюнике, цитиран от АФП и „Медиапул“.

Форин офис уточни, че поради присъствието му в еквадорското посолство Асандж е на дипломатическа територия и е извън досега на полицията.

След като бе арестуван през декември 2010 г., 40-годишният австралиец имаше относителна свобода на придвижване, носеше електронна гривна, спазваше полицейски час и редовно посещаваше полицейския участък.

Шведската полиция иска да го изслуша в дело за изнасилване и сексуални посегателства над две шведки. Асандж твърди, че е жертва на заговор и че сексуалните контакти са били доброволни.

Според него САЩ искат да му наложат мълчание, след като неговият сайт „Уикилийкс“ разпространи стотици хиляди секретни дипломатически документи за войните в Ирак и Афганистан.

#Афганистан #Ирак #САЩ #Швеция #Лондон #Еквадор #Уикилийкс #Джулиан Асандж #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници