Унгария се готви за нашествие от роми

Унгария се готви за нашествие от роми
Ромите в Унгария наброяват между 600 000 и 800 000 и по-голямата част от тях живеят при мизерни условия. Снимка: washingtonpost.com
A A+ A++ A

Унгария се подготвя за очакваното масово завръщане на няколко хиляди унгарски роми, които търсят политическо убежище в Канада.

Предполага се, че с новия закон за имиграцията в Канада тяхното оставане в страната ще бъде много проблематично, което автоматически изправя нащрек властите в Будапеща заради предполагаемото струпване на огромни ромски маси в центъра на столицата, предаде агенция КРОСС, позовавайки се на МИА.

"Унгария се готви за масово връщане на роми от Канада," заяви Золтан Балог, министър на човешките ресурси, който е отговорен за образованието, здравеопазването, спортта и социалните въпроси.

"Тези хора очевидно няма да се върне утре, все още имаме време да се подготвим как да се справим с проблема, преди да влезе в сила новата промяна в канадската законова система," отбеляза той.

Канадският закон за имиграцията наскоро бе изменен. Отава смята Унгария за демократична правова държава, а това означава, че унгарските граждани нямат право на политическо убежище.

По данни на унгарското посолство в Канада, около 5 200 души ще бъдат засегнати от промените, от които 4500 са потърсили убежище през 2011 г. и 700, които са подали искания през 2012 година. Почти всички от тях са роми.

"Бъдещето на ромската общност е тук, в собствената им държава," заявиха от офиса на унгарския министър.

Ромите в Унгария наброяват между 600 000 и 800 000 и по-голямата част от тях живеят при мизерни условия.

#Унгария #роми #Канада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници