Мургина: Атаката срещу мен е атака срещу системата

Мургина: Атаката срещу мен е атака срещу системата
На 25 януари 2011 година Софийски градски съд (СГС) осъди Мария Мургина на 4 години затвор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият директор на Националната агенция по приходите Мария Мургина заяви, че е станала жертва на политически, икономически и лични интереси.

„Атаката срещу мен е атака срещу системата. Станах жертва на политически, икономически и лични интереси, а обвиненията срещу мен са от служители, които са уволнени от мен или заради мен“, каза пред bTV Мургина, която в сряда, 20 юни, бе оправдана от Софийския апелативен съд.

На 25 януари 2011 година Софийски градски съд (СГС) осъди Мария Мургина на 4 години затвор. Съдът я призна за виновна по две от четирите обвинения, които й бяха повдигнати.

Четири години затвор магистратите й присъдиха за това, че в периода 16 юни 2006 година - 20 юни 2006 година Мария Мургина е нарушила служебните си задължения, като дала указания на друго служебно лице в столичния НАП, за да се промени ревизионен акт на фирмата „Плевен 1999“ ООД. Според съда от това са настъпили вредни последици за бюджета в размер на над 1,3 милиона лева.

СГС призна Мургина за виновна и по обвинението, че е принудила бившия директор на Териториална дирекция на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане.

„Всичко се случи, защото със старта на НАП имаше реална работа, процедури и обективност. Всичко би било голословно, ако не се доказваше от приходите“, каза Мургина.

„През 2008 г. по информация на ЕС България беше трета по ефективност на събираемост на данъците си, а сега е последна; беше пета по събираемост на ДДС – сега може би пак е на последно място“, посочи тя. „Всичко това доказва, че когато човек е принципен, той не може да удовлетворява икономически, политически и лични интереси“, продължи тя.

„Работя 12 години в тази система. През това време държавата се управляваше от различни правителства“, каза тя и допълни, че никога не е имала политическа подкрепа.

„Аз бях експертът, който е работил всеотдайно. Стартирах най-голямата реформа в публичната администрация. Пречих на всички, които разчитат на политически дивиденти“, подчерта Мургина.

„Няма нарушения, престъпления, неплатени доходи и данъци на нито един член от моето семейство“, категорична бе тя.

„След 2008 година бяха направени много проверки и сега мога да изляза пред цялата държавна система и да обясня, че съм невинна“, отбеляза Мургина.

#Мария Мургина #Национална агенция по приходите #присъда #обвинение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници