Опростена процедура за българско гражданство срещу 200 000 лв.

Опростена процедура за българско гражданство срещу 200 000 лв.
Опростена процедура се създава и за придобиване или възстановяване на българско гражданство за съпрузи на хора с българско гражданство. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков предлага да има улеснена процедура за даване на българско гражданство за чужди бизнесмени, които са осъществили инвестиция за над 200 000 лева в страната.

Това става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет в сряда, на което предложението е прието, пише вестник „Сега”.

„Тази възможност може да се предвиди със съвместна наредба на министъра на икономиката и министъра на финансите, в която подробно да се определи какво означава инвестиция и над кое ниво това може да се смята. Първоначалното предложение на Министерството на финансите е 200 хиляди лева. Съобразили сме се с практиката в други държави от Европейския съюз“, заявява финансовият министър.

Промените в Закона за българското гражданство дават възможност на хората от страните от ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария да получават български паспорти, без да се отказват от досегашното си гражданство.

Другата голяма промяна е, че се създава задължителен изпит по български език и за хора, които искат българско гражданство на основание българските си корени.

По думите на Дянков изпитът е необходим, за да са сигурни властите, че новите българи ще са „пълноправни членове на обществото“.

Опростена процедура се създава и за придобиване или възстановяване на българско гражданство за съпрузи на хора с българско гражданство.

„Това нещо го има в почти всички държави в Европейския съюз“, казва Дянков.

Правосъдният министър Диана Ковачева добави, че промените в закона ще дадат възможност за създаване на електронни регистри на процедурите за даване на гражданство.

#Закона за българското гражданство #Норвегия #Исландия #ЕС #Европейския съюз #Диана Ковачева #правосъден министър #българско гражданство #Министър на финансите #вицепремиер #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници