Откриха бомба и взривни материали в жилищен блок в Санкт Петербург

Откриха бомба и взривни материали в жилищен блок в Санкт Петербург
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Полицията в Санкт Петербург откри бомба и взривни материали в блок в покрайнините на града. Задържани са още трима души и с тях броят на арестуваните във връзка с терористичния акт достигна 10. Органите на реда обаче не уточняват вида на експлозивите. Акцията е част от антитерористичната операция, започнала в града след кървавия атентат в метрото на 3 април, при който загинаха 13 души заедно с атентатора-камикадзе, а още около 50 души пострадаха, предаде iNews.bg.

Задържаните днес са от азиатските руски републики, вероятно от Киргизстан или Узбекистан. Разследващите уточняват дали те са били свързани с атентатора Акбаржон Джалилов. "Намерено е взривно устройство. Разследващите органи се опитват да разберат как и защо е попаднало тук. Жилището също ще бъде проверено. За съжаление, оказа се, че хората, открити в апартамента, не са собствениците на жилището. Ще бъде нужно време, за да бъде уточнено как и защо са се настанили", каза пред bTV губернаторът на район "Невски" в Санкт Петербург Константин Серов.

По време на проверката са били евакуирани живущите от два входа на жилищната кооперация. "Някои са отишли на работа, други са били настанени в детски градини. Даден им е чай, детската градина е продължила да работи, отворена е залата за събиране на евакуираните", допълва Серов. Заедно с евакуираните е имало медици и психолози, но никой не се е нуждаел от сериозна медицинска помощ, пишат от News.bg.

Същевременно РИА Новости съобщи, че е била открита граната от времето на Втората световна война със следи от тротил в багажа на пътник на метростанция "Приморская" в Петербург при проверка в четвъртък сутринта. Информацията е на звеното от Руската гвардия за Санкт-Петербург и Ленинградска област. По-рано бе съобщено, че станция "Приморская" е затворена на вход и изход в 10:13 местно време за проверка. В 11:29 метростанцията е отворена.

"При проверката е открит предмет, наподобяващ граната", обясниха специалисти от ОМОН. При внимателен оглед сътрудниците се убедили, че това е РГ-42 от времето на Великата Отечествена война със съвременен предпазител. В гранатата нямало тротил, но по нея има следи, което я прави полуготова", заявил източник на агенцията. Задържан е преносителят на гранатата. Предстои да му бъде повдигнато наказателно дело. От Главното управление на вътрешното министерство на Русия се въздържат от коментар.

 

#Акбаржон Джалилов #ОМОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници