Станишев: Кабинетът поръча на депутатите 60 лобистки закона

Станишев: Кабинетът поръча на депутатите 60 лобистки закона
Част от лобистките закони са вкарани от правителството, част - от депутати от ГЕРБ, но знаете кой командва там. Един човек поръчва музиката, един човек решава всичко, заяви Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Като мнозинство депутатите от ГЕРБ са приели над 60 лобистки корупционни закона по поръчка на правителството, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев преди началото на пленума на Националния съвет на партията.

„Част от лобистките закони са вкарани от правителството, част - от депутати от ГЕРБ, но знаете кой командва там. Един човек поръчва музиката, един човек решава всичко," добави Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

Лидерът на българските и европейските социалисти бе помолен да коментира и своеобразното цунами от оценки за политиката на българското правителство в западни медии от последните дни - в „Нойе Цюрихер цайтунг", „Файненшъл таймс", както и на уважавани експерти от различни фондации.

„По Закона за горите имаме много ясна позиция и я поддържаме, т.е. този безобразен лобистки закон, който защитава корпоративни интереси и представлява държавна помощ, не бива да минава по този начин," подчерта Сергей Станишев.

По думите му, публикациите в западните медии са илюстрация на „цялостното управление на ГЕРБ - с лъжи, с хвърляне на обещания, с неизпълнението им".

„Фрапиращ пример за това е статусът ни по отношение на влизането ни в еврозоната. Министър Симеон Дянков беше заявил, че това е първи приоритет на ГЕРБ през 2009 г. Заради това спряха плащанията към български фирми. Държавата и днес дължи около 360 млн. лв. на бизнеса, което създава огромни затруднения, фалити, безработица и всичко останало в края на третата година от тяхното управление," продължи Сергей Станишев.

Той посочи още, че данните на Европейската централна банка (ЕЦБ) са опровергали твърденията на ГЕРБ, че България е готова за членство в еврозоната.

„Искам да припомня, че през 2009 г., когато ГЕРБ дойдоха на власт, поеха ангажимент, че ще приключат с този механизъм за наблюдение на България и имаха всички шансове това да бъде направено," подчерта Сергей Станишев.

Според него властта на ГЕРБ действа с повече шум и показни арести, но без ефективност при изпълнението на препоръките на Европейската комисия.

Лидерът на БСП обвини кабинета „Борисов", че пилее твърде много време, без да извършва „реални реформи в съдебната система и реална борба с организираната престъпност".

„Няма как факти като изчезването на Братя Галеви да останат незабелязани от европейските институции. Братя Галеви изчезнаха точно когато присъдата им беше произнесена от съда, въпреки десетките милиони лева, които се харчат за подслушване и проследяване," коментира Сергей Станишев.

#Закон за горите #БСП #ГЕРБ #Сергей Станишев #депутати #лобизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници