Солиден скок на инфлацията в България до 4-годишен връх в началото на 2017 г.

Солиден скок на инфлацията в България до 4-годишен връх в началото на 2017 г.
Източник: pixabay
A A+ A++ A

През март инфлацията в България се понижи спрямо месец по-рано, но нарасна на годишна база с най-солидно темпо от средата на 2013-та насам, показват данните на Националния статистически институт (НСИ), предаде БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през март с 0,5 на сто спрямо февруари, когато стабилизира на нивото от началото на годината. Така на годишна база обаче, инфлацията се ускори до 1,9% след повишение с 1,7% месец по-рано. Това представлява най-високо ниво на инфлацията у нас от юни 2013-та насам.

Инфлацията от началото на 2017 г. се повиши с 0,8%, докато средногодишната инфлация за периода април 2016-та - март 2017 г. српямо периода април 2015-та - март 2016-та се понижи с 0,2%.

Цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки намаляват през март с 0,5% спрямо февруари, цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия - с 0,1 на сто, докато тези на облеклото и обувките - с 0,9%. Цените на жилищата, водата, електроенергията, газа и другите горива се понижават с 0,2%.

Цените на здравеопазването остават на равнището от предходния месец, тези на транспорта бележат намаление с 0,2%, докато цените при съобщенията спадат с 1,1 на сто, показват още данните на НСИ.

Хармонизираната инфлация през март също бележи понижение с 0,2% спрямо февруари, докато годишната хармонизирана инфлация се ускори до 1,0% от 0,9% през предходния месец.

Данните за март са пореден ясен знак, че през настоящата година българската икономика ще успее да се измъкне от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намираше от август 2013 -та насам.

#Инфлацията #НСИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници