Сирия призна, че е свалила турски изтребител над Средиземно море

Сирия призна, че е свалила турски изтребител над Средиземно море
Изтребителят Ф-4 на турските военно-въздушни сили излетял за служебна мисия от базата Елхач в провинция Малатия около 10:30 часа местно време. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирия призна, че е свалила турски изтребител Ф-4 над Средиземно море в петък.

„Нашата противовъздушна отбрана засече обект, проникнал във въздушното пространство над териториалните ни води, и го порази. Оказа се, че е турски военен самолет, който падна в териториалните ни води на около 10 км от бреговете на провинция Латакия," се посочва в съобщение на сирийските въоръжени сили, цитирано от „Ройтерс".

Преди това канцеларията на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган потвърди информацията за сваления турски изтребител от сирийската противовъздушна отбрана.

„Трябва да бъде ясно, че нашият самолет е бил свален от Сирия," се казва в писмено изявление на турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган след извънредна среща в петък вечерта с високопоставени висши военни и членове на кабинета.

Правителството на Турция ще определи окончателната си позиция по въпроса след изясняване на всички детайли по случилото се и ще предприеме съответните стъпки, се казва също в изявлението, без да се уточнява за какви стъпки става дума.

Турция се присъедини към страните, които смятат, че сирийският президент Башар Асад трябва да се оттегли. Тя организира на границата със Сирия бежански лагер за 32 000 сирийци, избягали от боевете в родната си страна.

Изтребителят на турските военно-въздушни сили излетял за служебна мисия от базата Елхач в провинция Малатия около 10:30 часа местно време.

След малко повече от час е била загубена радиовръзката с него и той изчезнал от радарите. Това е станало над морето на югозапад от крайбрежието на провинция Хатай, граничеща със Сирия.

По данни на агенция „Доган" самолетът е паднал във водата на около 8 морски мили от бреговете на Сирия.

В изявлението на турското правителство не се споменава нищо по повод по-ранните съобщения, че Сирия е признала за случая и е поднесла извинение, посочва АП.

#Сирия #Турция #изтребител #Башар Асад #Реджеп Тайип Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници