Унгарски съд отмени забраната на крайнодесен кмет за строеж на джамии и носене на бурки

Унгарски съд отмени забраната на крайнодесен кмет за строеж на джамии и носене на бурки
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Унгарският Конституционен съд отмени наложената от крайнодесен кмет забрана за строеж на джамии и носенето на мюсюлмански облекла, като никаб и бурки, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от Дарик.

В селището беше забранена и дейността на мюезините. Забранена беше и всяка "пропаганда" или други дейности, представящи брака като съюз, който не е само между мъж и жена, или които не признават брака и отношенията между родители и деца като основа за семейните връзки. Конституционната съобразност на тези правила беше оспорена от унгарския комисар по човешките права. В решението на съда се постановява, че правилата са противоконституционни, защото "имат за цел да ограничат пряко свободата на съвестта и на религията, както и свободата на словото". Указът на кмета е отменен със задна дата.

Мерките бяха въведени през ноември в село Ашотхалом, намиращо се близо до сръбската граница, от кмета Ласло Тороцкай, който е член на крайнодясната партия "Йоббик", отбелязва АП. Преди Унгария да построи огради по границите си със Сърбия и Хърватия в края на 2015 г., насочващи се към Западна Европа мигранти и бежанци често влизаха в Унгария през село Ашотхалом. 

Миналата година Тороцкай заяви, че са приети разпоредби за опазване на "общността и традициите" на селището, свързвайки го с плановете на ЕС за разселване на търсещи убежище в 28-те страни. Унгария оспорва плана на ЕС пред Европейския съд.

#ЕС #бурки #джамии #Йоббик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници