Намериха уран и във водата в Първомай

Намериха уран и във водата в Първомай
pixabay.com
A A+ A++ A

Проблемът с радиоактивна вода във ВиК мрежата се разраства. След Хасково, уран бе открит и във водата, доставяна на Първомай. Завишени нива от елемента са били открити при 2 от 13-те кладенеца, от които се снабдява градът. Опасност за хората обаче няма, тъй като водоподаването от въпросните източници е спряно, предаде БНР. Освен това самото надвишаване на нормите е съвсем минимално, предаде iNews.bg.

Наличието на уран във водата е било засечено при рутинна проверка. Става въпрос за естествен уран 238, чиито стойности е нормално да се повишат в даден момент, обяснява началникът на отдел "Радиоактивен контрол" към Регионалната здравна инспекция в Пловдив д-р Цвета Иванова. Тя успокоява и че въпросният елемент е с ниска радиоактивност, така че опасност за населението няма.

Тезата й потвърждава и кметът на Първомай Ангел Папазов. Той уточнява, че водоподаването от въпросните кладенци е било спряно още в четвъртък миналата седмица. Хората в града пък няма от какво да се притесняват, включително и от недостиг на вода, тъй като такава се доставя от други източници, които са в нормите.

#уран #вода #Първомай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници