Руши се историческата костница в Клисура

Руши се историческата костница в Клисура
Нова телевизия
A A+ A++ A

Историческата костница в Клисура има нужда от ремонт. Там се намират костите на героите от Априлското въстание, предаде Нова телевизия. До преди една година храмът беше пред разруха. Сега е стабилизиран. Няколко доброволци буквално са спасили параклиса от срутване. Със собствени средства покривът на сградата е ремонтиран. Според кмета на Клисура Генка Тодорова на храма са му нужни около 50 000 лв.

Клисура въстава втора в Априлското въстание, но изгаря първа. Параклисът "Св. Архангел Михаил" е малко популярен в българската история. Там се съхраняват костите на загиналите от Априлската епопея. В съркофага се намират тленните останки на трима човека от военния съвет - Григор Божков Попов, Атанас Попминков и Христо Трувчев. Тримата заедно с брата на Никола Гараджов - Харалампи тръгват да се спасят в град Сопот, но са предадени в манастира. След засада на башибозуци те са убити. Около стотина души са загинали по време на въстанието. Клисурци го наричат Втория Батак.

В градът на Боримечката малко по-късно стотици четници ще се качат в местността Зли дол и ще направят възстановка на историческото събитие от 1878 година.

#Клисура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници